Redan 2018 stämde Pensionsmyndigheten Allra Asset Management i Luxemburg och ville ha omkring 200 miljoner kr som de ansåg att Allra snuvat deras sparare på.
Det här handlar inte om brottmålet som avgjorts i Svea Hovrätt i somras och som nu överklagats till Högsta domstolen, där man avvaktar besked om prövningstillstånd.
Frågorna i den här processen rör i stora delar samma skeenden som i brottmålet, men nu är det bara pengar i form av skadestånd myndigheten vill åt.
Processen är långt ifrån avgjord utan papperen fortsätter att strömma in. I ett yttrande från Allras advokater Gernandt & Danielsson som kom in i den 29 september, ifrågasätter man om Pensionsmyndigheten verkligen ska få möjlighet att ta in nya sakkunniga till förhör om warrantaffärerna. Det var något som det tjafsades om i brottmålet Svea Hovrätt, men som nu även ska avhandlas i tvistemålet.
Allras advokater vill inte att Pensionsmyndigheten kommer in med nya sakkunnigvittnen som kaniner ur hatten i processen. De vill veta vad dessa ej namngivna vittnen kan tänkas berätta för domstolen
och vill kunna förbereda sig.
"Pensionsmyndigheten har (
) angivit att myndigheten kommer att åberopa ytterligare en till två sakkunniga som ska förhöras i vart fall en dag vardera. Dessa är inte namngivna och inga utlåtanden är ingivna. Pensionsmyndigheten har inte heller angett vad myndigheten avser att styrka med dessa sakkunnigutlåtanden."
Allras advokater verkar tycka att Pensionsmyndigheten mörkar, vilket de inte vill vara med om och skriver:
"Ånyo tycks Pensionsmyndigheten eftersträva att hålla delar av sin talan svävande och oviss. Det kan inte tillåtas."
Allra vill nu att Stockholms tingsrätt begär fram underlag och ett sakkunnigutlåtande och namn på de sakkunniga som man kan komma att kalla från Pensionsmyndigheten. Detta så att motståndarlaget kan rusta sig för den kommande tvisteförhandlingen i tingsrätten.