Flyttmarknaden växer och allt fler kunder får råd att flytta bort gamla försäkringar. Det är ett råd som är vanligt förekommande, inte minst från storbankerna, där Handelsbanken och Nordea varit duktiga på att plocka in kapital under senare år.
Detta utan att behöva lämna ifrån sig särskilt mycket pengar till konkurrenterna och här kan nog "helkundsrabatter" sägas spela in. För kunderna kan en mindre sänkning av räntan på bolånet göra att man väljer att knuffa in annat sparande i bankerna.
Men Skandia tror inte att sänkningen som kommuniceras idag kommer att påverka bolagets situation på flyttmarknaden. Snarare andas det en situation där man tycker att de berörda kunderna får en sorts trohetsrabatt.
"Vi ska först och främst ha en avgift som speglar våra kostnader. Som ömsesidigt bolag är det av yttersta vikt. Att ha konkurrenskraftiga avgifter är naturligtvis viktigt för att vara fortsatt attraktiva för våra kunder i en miljö där konkurrensen är hård", skriver bolagets presschef Pontus Haag till Pensionsnyheterna på frågan om motivet till avgiftssänkningen.
Han ser inte heller att en lägre avgift på tradförsäkringarna kommer att påverka internflyttarna till bolaget och alltså öka internkonkurrensen mellan trad och fond.
Där har det i flyttstatistiken under åren varit vanligt med att stora belopp gått ifrån fondförsäkring till traditionell försäkring. Det kan förklaras med att kunder med stigande ålder väljer att sänka risken inför pensioneringen.
"Att detta skulle påverka internflyttar i någon större utsträckning är sannolikt inte något vi kommer att se. Det finns viktigare orsaker till att man väljer den ena eller andra förvaltningsformen", kommenterar Pontus Haag för Pensionsnyheterna.