Igår berättade vi om att 435 norska kulturarbetare gått i strejk för att ändra sina pensionsavtal. Det som de olika fackföreningarna på kulturområdet strider för är att få en könsneutral pension med livsvarig utbetalning.
Under många år skuldfördes pensionsskulden i de olika kulturinstitutionerna vilket skapade stora underskott, som sedan amorterades vid pensionsutbetalningarna.
- Det gjorde att man hala tiden fick röda siffror och stora underskott på papperet. Därför enades man om att istället för förmånsbestämd pension införa en premiebestämd pension från 2016 och den kom då att kallas hybridpension, säger Geirmund Jor, kommunikationsrådgivare på norska facket Fagforbundet, som bland annat organiserar kulturarbetare.
För svenskt vidkommande påminner det hela om omdaningen av ITP-avtalet 2006 då den premiebestämda ITP 1 infördes och ITP 2 började utmönstras.
Till skillnad från i Sverige är dock den premiebestämda pensionen inte möjlig att försäkra mot lång levnad. Den är därmed alltid temporär och något alternativ för livsvarig pension finns inte i hybridpensionen. Det gör att pensionskapitalet delas upp med delningstal som är olika för kvinnor och män. Det betyder i sin tur att kvinnor får lägre total pension än männen eftersom de har olika delningstal.
Striden nu handlar om att det, när pensionerna infördes, i kollektivavtalet gjordes en protokollsanteckning där parterna kom överens om att pensionerna skulle vara livsvariga och lika för kvinnor och män. Det är något som arbetsgivarna nu inte längre vill stå för, enligt Geirmund Jor.