NYHETSARKIVET
10 sep 2021 14:28
Pensionsmyndigheten avråder för att ta pension tidigt och placera
Säljare av pensions- och sparprodukter har under många år givit råd till framtida pensionärer att ta ut sin allmänna pension i förtid och använda pengarna för placeringar i andra instrument, till exempel i k-försäkringar eller på ISK-konton.

Skälen är att man genom operationen ser till att pengarna då kan ärvas av närstående och inte bli till kollektiva arvsvinster i det allmänna pensionssystemet.

Dessutom ligger det en spekulation om högre avkastning på pensionspengarna utanför systemet än innanför. Sist men inte minst ligger det förstås ett intresse hos rådgivarna att tjäna pengar på de nya produkter som spararna köper in.

Men är det en bra affär?

Njae... Enligt en ny rapport från Pensionsmyndigheten är det en hel de stjärnor som ska stå rätt i skyn för att tricket ska fungera och i rapporten pekar man på ett antal fällor som kan slå igen för den som väljer att gambla med pensionen.

"Vi avråder generellt från att ta ut allmän pension tidigt i syfte att placera den i vinstsyfte. Risken är att den totala pensionen räknat under hela livet blir lägre", säger Ann-Christine Meyerhöffer, marknadsanalytiker på Pensionsmyndigheten, i en kommentar till rapporten.

Enligt rapporten var det under 2020 4 179 personer födda 1958 som tog ut full allmän pension så tidigt som de kunde. Det motsvarar närmare 4 procent av alla födda 1958. En av fem gjorde det för att spara pengarna och samtidigt fortsätta att arbeta, visar Pensionsmyndighetens enkätundersökningar.

Men att ta ut allmän pension vid 62 år och placera den månatliga pensionen i vinstsyfte, samtidigt som man fortsätter att jobba, ger sannolikt en lägre total pension jämfört med att ta ut pensionen vid 66 år, enligt rapporten.

Den lägre totala pension som är sannolik vid tidigt uttag för placering i vinstsyfte, beror bland annat på att skatten är högre på inkomster före 66 års ålder. Sannolikheten att nå brytpunkten för statlig skatt ökar också när pension och arbetsinkomst räknas ihop.

Placeringar i exempelvis aktier har dessutom högre risk jämfört med inkomstpensionen som räknas upp eller ner med inkomstindex. Risken för högre avgifter i exempelvis en kapitalförsäkring kan också göra att pensionspengarna urholkas.

"Eftersom pensionen blir högre ju längre du väntar med att ta ut den så krävs en värdeutveckling på minst 6 procent årligen för att den tidigt uttagna pensionen ska ge mer i plånboken för någon med genomsnittlig livslängd”, kommenterar Monica Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

Men visst, pension som tas ut tidigt och placeras ger tillgång till ett kapital som annars skulle betalas ut under längre tid. Men att göra det för att se till att pengarna inte går i arvsvinster till andra än egna efterlevande, är bättre att göra genom att teckna en vanlig livförsäkring. Det blir billigare.

Den lösningen har dock en nackdel för vissa. Den avlidnes ännu ej utbetalade pensionspengar går då ändå till kollektivet. För människor med en njugg inställning till att dela med sig till okända, skulle livförsäkringen innebära att det är nya pengar som går till efterlevande, vilket kan uppfattas som negativt.

En fördel med det tidiga uttaget är att människor som tror sig kunna spekulera om sin egen återstående livslängd kan tjäna på tidiga uttag, om spekulationen går hem.

"Den som är sjuk och är någorlunda säker på att man kommer att leva kortare tid än genomsnittet kan ha rationella skäl att ta ut sin pension tidigt. Men de flesta tenderar att underskatta sin livslängd och därför är det viktigt att ta reda på hur beslutet påverkar pensionen långsiktigt", säger Monica Zettervall.

Enligt rapporten är nackdelarna betydligt fler. Att ta ut pensionen tidigt i vinstsyfte leder till lägre pension livsvarigt och det krävs uthålligt en årlig avkastning på sex procent årligen för att de nya placeringarna ska fylla i tappet. Avgifter som belastar det ’nya’ sparandet riskerar vidare att gröpa ut kapitalet, påpekar Pensionsmyndigheten.

Till det kommer skattefrågan. Det är skattemässigt betydligt billigare att betala skatt på pension efter det att man fyllt 66 år och genom tidiga uttag kommer en större del av pensionen att belastas med högre skatt om man börjar nalla på pensionen vid till exempel 62 års ålder.

Den som tar ut den allmänna pensionen före 66 års ålder och fortsätter att jobba betalar en högre skatt både på pension och på lön. Att arbeta som pensionär ökar sannolikheten att inkomst av arbete och pension tillsammans överstiger 44 758 kronor per månad, gränsen för statlig skatt 2021, skriver myndigheten.

Listan kan förlängas med att ett tidigt uttag kan påverka rätten till bostadsbidrag för den som tar ut tidig pension eftersom det ökar inkomsten, något som även gäller a-kassan och änkepensionen.

Avslutningsvis gäller att den som hamnar i klammeri med kronofogden genom tidigt uttag för placeringar i privat sparande förvandlat sin allmänna pension till utmätningsbara tillgångar, något som inte gäller den allmänna pensionen.

Kort sagt, det är många faktorer som styr om det är lönt att lyssna till pensionssäljarnas locktoner. För det flesta verkar det inte vara något vidare, om Pensionsnyheterna tolkat myndighetens rapport korrekt.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907