"Alla vet vad som måste göras. Utsläppen av växthusgaser behöver minska drastiskt - för att nå 1,5-gradersmålet behöver vi halvera utsläppen till år 2030, och nå nettonoll år 2050.
Därför måste priset på koldioxid globalt öka kraftigt och gradvis fortsätta att öka under kommande decennier. Så mycket som möjligt av världens kolreserver behöver stanna i marken."
Det sa Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen när han pratade om det finansiella systemets bidrag till klimatomställningen på konferensen Uppstart Sverige.
Han menade att vidare att de förväntningar som ställs på finansindustrin för att möjliggöra klimatomställningen kan vara alltför uppskruvade och sa:
"Det finns en risk att uppskruvade förväntningar på gröna investeringar, eller på de finansiella företagens klimatarbete i allmänhet, befäster en felaktig bild av att det är inom dessa områden som de avgörande lösningarna återfinns.
Så länge utsläppen inte minskar, och så länge de i stora delar av världen prissätts långt under en nivå som är förenlig med Parisavtalet, så är klimatomställningens landvinningar otillräckliga."
Han förde också fram tankarna på ett globalt pris på koldioxid och rekommenderade att företag och investerare att redan nu internprissätta ett högre pris på koldioxid. Det, menade han, skulle kunna visa att lönsamma företag idag skulle visa sig olönsamma om man applicerade ett högre pris på utsläpp.
"Investerare och företag har allt att vinna på att redan nu förbereda sig på hårdare klimatkrav globalt genom att använda ett tillräckligt högt internpris på koldioxid. Då kan de bättre prissätta klimatrisker, vilket kommer underlätta omställningen och bana väg för de nödvändiga politiska besluten", sa Erik Thedéen enligt hans manus, som Pensionsnyheterna tagit del av.