NYHETSARKIVET
20 apr 2021 12:47
Dataintrånget hos Småspararguidens Patrick Siegbahn gav fängelsestraff
Tre månaders fängelse och 15 000 kr i skadestånd till Partick Siegbahn. Det blev följden av det dataintrång som Småspararguidens Patrick Siegbahn utsattes för under 2018.

Gärningsmannen lyckades genom en falsk fullmakt och samtal med telekomoperatören Tele 2 få ut ett nytt simkort till Siegbahns telefon och med detta kunde han återställa Siegbahns Googlekonto och senare kopiera innehållet på hans dator.

Som vi berättat tidigare gjordes kapningen så klumpigt att det resulterade i att en kopia av gärningsmannens dator hamnade i Siegbahns dator, varför det var lätt att inse vem som gjort intrånget. Där fanns då mängder av filer och bilder som var lätta att identifiera.

Tingsrätten håller med åklagaren om hans gärningsbeskrivning och tror inte på att det varit någon annan som utfört kopieringen, vilket försvaret hävdat.

"Tingsrätten anser att åklagarens bevisning, främst på grund av den synkade information som förts över till Patrick Siegbahn Google-konto och som helt är kopplad till Greger Pahlberg jämte den omständigheten att en fullmakt har hittats
hemma hos Greger Pahlberg som kan kopplas till Patrick Siegbahn och till Tele2, är
tillräckligt stark för att beviskravet utom rimligt tvivel ska vara uppfyllt avseende vad
som påståtts i gärningsbeskrivningarna", skriver tingsrätten.

Siegbahn har antagit att intrånget i hans dator gjorts för att han vid tillfället arbetade med fallet Allra och att sökningar som gjorts visar att kaparen sökt på personer som samtidigt arbetade med research kring härvan, bland annat SvD:s reporter Joel Dahlberg.

"Utredningen ger emellertid inte stöd för att slå fast att skälet till intrånget var Patrick
Siegbahns undersökning av Allra-härvan även om det är inte är osannolikt.

Inte heller anser tingsrätten att gärningsmannen genom gärningen "kommit över uppgifter som är
att jämställa med sådana synnerligen känsliga personuppgifter som avses i förarbetena."

Tingsrätten finner inte att intrånget ska betraktas som "grovt" i lagens mening även om man menar att det är ett gränsfall och skriver:

"Tingsrätten har konstaterat att Greger Pahlberg tagit kontakt med Tele2 för att kunna komma åt Patrick Siegbahns kontouppgifter. Detta visar visserligen på en viss förslagenhet men inte på sådan förslagenhet som anges i förarbetena som exempel på omständigheter som medför att dataintrånget ska bedömas som grovt. Vid en samlad bedömning anser tingsrätten att dataintrånget närmar sig gränsen till grovt brott men ändå bör bedömas som brott av normalgraden."

Gärningsmannen förekommer redan i belastningsregistret och avtjänar straff för grovt förtal, bedrägeri och flera fall av trolöshet mot huvudman, även grovt brott, till sammanlagt fyra år sex månaders fängelse.

Tingsrätten tycker att intrånget kan värderas till ytterligare sex månaders fängelse. Men eftersom gärningsmannen dömts för så många brott så använder man sig av den så kallade aperationsprincipen i brottsbalken som innebär att det blir "rabatt" på straffet.

Asperationsprincipen innebär att när en gärningsman döms för flera brott samtidigt och får ett gemensamt straff, så bedöms det allvarligaste brottet till sitt fulla straffvärde medan straffvärdet för övriga brott reduceras i en fallande skala. Det gör att straffet innebär påbackning med hälften av det av rätten bedömda straffvärdets som uppgår till sex månader, alltså tre månader.

Avslutningsvis tilldöms Siegbahn kränkningsersättning på 15 000 kr eftersom tingsrätten anser att han genom de olika brotten "blivit utsatt för en mycket allvarlig kränkning av sin personliga integritet".
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907