Idag presenterade Avanza sin officiella kvartalsrapport för första kvartalet 2021. Avanza lämnade ju en preliminär version för att man konstaterat att "marknaden" inte hade koll på hur bra det gått för bolaget och man var därför tvungen att gå ut med en omvänd vinstvarning.
Resultat efter skatt uppgick till 632 MSEK, en ökning med 107 procent.
I rapporten läser Pensionsnyheterna att Avanza ökade nettoinflödet till pensionssparande. Nettoflödet till pensions- och försäkringskonton uppgick till drygt 6,6 miljarder kr, en ökning med 157 procent jämfört med förra kvartalet.
Ökningen är störst på kapitalförsäkring. Flödet till tjänstepensionskontona ökade blygsammare och stod för 1 240 miljoner kr att jämföra med fjärde kvartalet 2020 då nettoflödet summerades till 1 130 miljoner kr.
I rapporten är det tydligt att Avanza hoppas mycket på vad den nya flyttmarknaden kan generera.
"Avanza har en marknadsandel på 1 procent av tjänstepensionsmarknaden, där 820 miljarder kronor är direkt adresserbart. Tjänstpensionskapitalet hos Avanza uppgår idag till 38 miljarder kronor", skriver man i delårsrapporten.
Ordet "adresserbart" innebär att det är pengar som Avanza klassar som flyttbara och som siktar på att plocka ifrån.
Med hänsyn till den starka tillväxten i privatsparande och k-försäkringar finns det skäl för konkurrenter att försöka hålla i sina gamla kunder, även om låsningarna på tjänstepensionsmarknaden är betydligt större eftersom det i många fall förutsätter medgivande från arbetsgivare om kunden vill flytta till en annan leverantör.
Så här skriver Avanzas vd Rikard Josefsson om flyttmarknaden som fick nya regler den 1 april:
"Nu kan Sveriges pensionssparare själva, utifrån sina egna preferenser välja billigare och bättre lösningar, utan att behöva betala onödigt höga avgifter. Här har Avanza ett prismässigt mycket konkurrenskraftigt erbjudande med ett brett utbud av investeringsmöjligheter, vilket skapar tillväxtförutsättningar för vårt pensionsbolag. Vi gör aktiviteter för att underlätta för spararna att gå igenom sin pensionssituation och göra kloka val. Min övertygelse är att detta kommer ha en positiv effekt, men hur stor den är vågar jag idag inte gissa på."