Nu har McKinsey lämnat sin årliga rapport om AP-fonderna 1-4 till regeringen. Fondernas ledningar kan andas ut.
Det blir godkänt och den genomsnittliga årliga avkastningen efter kostnader visar att man når sina mål på både ett, fem och tio års sikt.
En liten bock i kanten blir det dock för Andra AP-fonden som missar ettårsmålet. Fonden avkastade under 2020 "bara" 3,6 procent medan de övriga fonderna nosade på 10 procents avkastning.
McKinsey skriver att andra AP-fonden inte har något avkastningsmål utan har ett "realt avkastningsantagande om 4,5 %, vilket speglar den förväntade långsiktiga avkastningen på den portfölj som fonden bedömer är till största nytta för pensionssystemet. En utvärdering av Andra AP-fondens genomsnittliga årliga avkastningar visar att den översteg avkastningsantagandet på fem och tio års sikt, samt sedan starten den 1 juli 2001".
Puh, kanske man säger på AP 2 i Göteborg idag.
År 2020 var bra för AP-fonderna totalt sett och snittavkastningen för alla fyra landade på 8,2 procent. Det är högre än den genomsnittliga årliga avkastningen sedan starten 2001 som legat på 6,5 procent.
Förklaringen är förstås den uppgång i aktiemarknaden, främst svenska aktier, som skedde efter pandemidippen förra våren.
McKinsey har även undersökt den riskjusterade avkastningen över tid, alltså om man får "betalt" för risken man tar i sina placeringar.
Här noterar McKinsey att måttet sharpekvot är väldigt lika för fonderna över tid.
Nu är det inte helt enkelt att beräkna den för fonderna eftersom den ska relateras till de marknadspriser på aktier och obligationer man investerat i varje dag, helst.
Men fonderna har ju i växande utsträckning valt att sälja av obligationer som är dagligt noterade till förmån för illikvida tillgångar som prissätts mer sällan.
En kortsiktig dipp i aktiemarknaden märks inte i de onoterade tillgångarna vilket gör att både sharpekvot och volatilitet blir svåra att beräkna korrekt.
McKinsey har därför gjort dubbla beräkningar av sharpekvoten. En för totalportföljen och en för de tillgångar som har daglig värdering.
"Resultatet visar att sharpekvoten för totalportföljen sedan starten 2001 är 0,6 för Andra AP-fonden och 0,7 för övriga tre AP-fonderna. Sambandet gäller även på kortare tidshorisonter, då samtliga fonders sharpekvot är kring 1,1 till 1,3 över de senaste tio åren, och kring 1,1 till 1,4 för de senaste fem åren."
McKinsey tycker också att det kan vara onödigt att mäta AP-fondernas volatilitet och använda sedvanliga riskmått som Value at Risk, VaR, alltså ett mått som visar hur mycket man kan förlora en enskild dag.
Mätningen visar att en högre exponering mot aktier givit högre avkastning, vilket är en no-brainer i den miljö vi befunnit oss de senaste 10 åren.
"En analys av fondernas årliga avkastning i relation till VaR visar att högre avkastning till stor del har skapats genom att ta en högre risk. Detta samband är tydligt för både totalportföljerna och för likvidportföljerna, samt över den senaste femårsperioden och den senaste tioårsperioden."
Och McKinsey ifrågasätter om vi verkligen mäter fondernas prestationer på rätt sätt, vilket de uttrycker så här:
"Även om volatilitet och VaR är vedertagna riskmått kan det diskuteras huruvida måtten är relevanta för en pensionsfond med lång tidshorisont och utan solvenskrav", skriver McKinsey.