NYHETSARKIVET
23 mar 2021 13:53
Ändringar i Solvens 2 kan få stora konsekvenser i Sverige
Pensionsnyheterna har tidigare berättat om den starka kritik som kommit mot Eiopas förslag till ändringar av Solvens 2-regelverket.

Den sameuropeiska lobbyorganisationen Pensions Europe har larmat högljutt och i veckan har även den danska branschorganisationen kritiserat Eiopas förslag till ändringar.

Nu sällar sig även Svensk Försäkring till kritikerna efter att ha undersökt konsekvenserna för hur den svenska försäkrings- och pensionsbranschen kan drabbas av förändringarna, om Eiopaförslagen går igenom.

Det kanske mest allvarliga handlar, enligt Svensk Försäkring, om att de nya säkerhetskraven kan drabba svenska bolag hårdare än europeiska kollegor.

"Många av EIOPAs förslag kan få större konsekvenser för svenska försäkringsföretag än för andra länders företag. Det gäller i synnerhet EIOPAs förslag på att ändra utformningen av den så kallade symmetriska aktieriskdämparen. Det beror på att svenska företag har större andel aktier än vad som är vanligt i andra länder. Denna ändring skulle i slutändan kunna leda till att svenska företag kommer att minska sina aktieinnehav, säger Jonas Söderberg", ekonom på Svensk Försäkring, i en artikel på förbundets hemsida.

Eiopa har även lagt förslag om att ändra den riskfria räntan, UFR-räntan, som används för att värdera försäkringsföretagens åtaganden.

Den föreslagna ändringen kan leda till en sänkning av räntesatsen med 0,2 procentenheter vilket kommer att öka bolagens åtaganden kraftigt.

Till det vill Eiopa ha en känslighetsanalys, tänk trafikljus, där räntan ska stressas med ytterligare 100 räntepunkter, alltså 1 procentenhet.

- Vi ser inte något behov av ändringen av den riskfria räntan för svensk del. Dessutom har Eiopa inte gjort någon konsekvensanalys för svenska försäkringsföretag, vilket är anmärkningsvärt, säger Jonas Söderberg.

Svensk Försäkring oroas också av att Eiopa och tillsynsmyndigheterna i Europa ska få möjlighet att inom ramen för makrotillsynen få långtgående befogenheter och till exempel öka försäkringsbolagens kapitalkrav.

EU-kommissionen förväntas presentera sina förslag på ändringar av Solvens 2 under det tredje kvartalet 2021. Därefter kommer de att behandlas av Rådet och Europaparlamentet.

Det går i nuläget inte att säga när eventuella ändringar av Solvens 2 till följd av 2020-översynen kan komma att träda ikraft, skriver Svensk Försäkring.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907