Försäkringsbolagens placeringar är inte tillräckligt hållbara.
Det menar Finansinspektionen som i sin hållbarhetsrapport gjort en pilotstudie över försäkringsföretagens tillgångsportföljer.
Man har då använt sig av ett verktyg, Pacta, som visar att försäkringsföretagens totala exponeringar mot klimatrelevanta sektorer är små i absoluta termer.
Så långt verkar det positivt, men trots relativt små exponeringar mot koldioxidintensiva verksamheter investerar majoriteten av försäkringsföretagen inte på ett sätt som är i linje med det 1,75 gradersscenario som utvecklats av IEA, International Energy Agency. Det påpekar FI som kommer fram till att försäkringsföretagens tillgångsportföljer inte är förenliga med klimatmålen i Parisavtalet.
Det indikerar att koldioxidintensiva företag som försäkringsföretagen investerar i inte planerar att ställa om, eller ställer om för långsamt, menar FI.
FI påpekar visserligen att resultaten av undersökningen är statiska och känsliga för antaganden som görs angående till exempel koldioxidutsläpp. Men försäkringsföretagen behöver ändå fundera mer över klimatrelaterade risker och sina placeringar framgent, menar FI och skriver:
"Att försäkringsföretagens placeringar inte är förenliga med målen i Parisavtalet indikerar att de koldioxidintensiva företag som de är exponerade mot inte har planer på att ställa om, eller att de ställer om i en för långsam takt. Försäkringsföretag kan därmed behöva ha en aktiv dialog med dessa företag om vilka omställningsplaner de har, för att bättre förstå omställningsriskerna och hur de bör hanteras."
Försäkringsbolagen i rapporten är anonymiserade och förekommer bara som grafiska datapunkter i Pactaverktyget i rapporten. Så det är kollektiv inte individuell kritik från FI, det handlar om klasstryk på skolgårdssvenska.