AMF har frågat svenskarna vad de kan om tjänstepensionsprodukter och vad de förväntar sig av dem.
Efter att ha genomfört webbintervjuer med drygt 1700 personer i ett representativt urval är det tydligt att de allra flesta, 65 procent, föredrar egenskaperna i traditionell försäkring, som gör att de kan strunta i placeringsval.
Omkring en fjärdedel av de tillfrågade, 23 procent, tycker tvärtom och vill hellre ha fondförsäkring för att själva kunna välja risknivå och därmed skapa möjlighet till högre avkastning.
Kvinnor är (som vanligt i de här typerna av undersökningar) mer intresserade av att slippa egna val.
Hela 74 procent av kvinnorna i undersökningen förespråkar tradförsäkring. Bland män är det 54 procent som helst vill ha trad.
Ju närmare pensionen man kommer, desto lägre blir riskbenägenheten och intresset för tradförsäkring ökar. I gruppen 50-68 år är det 73 procent som vill ha trad för att på så sätt undvika volatilitet i utbetalningarna.
"Intresset för att göra egna placeringsval för pensionen har sjunkit på senare år. En automatisk anpassning av risknivån i sin tjänstepension efter ålder, vare sig den sker i traditionell försäkring eller i fondförsäkring, är nog den lösning som passar de flesta. Ju närmare pensionen man är desto större blir önskemålet om en traditionell försäkring med garanterade pensionsbelopp som ger stabilitet vid utbetalning", säger Dan Adolphson Björck, trygghetsekonom på AMF, i en kommentar till undersökningens resultat.
Låg- och medelinkomsttagare är mer benägna att välja traditionell försäkring medan höginkomsttagare hellre vill ha fondförsäkring. Här finns det också vissa skillnader i händelser som kan påverka den privatekonomiska situationen.
"De som föredrar traditionell försäkring är mer känsliga för förändringar i plånboken som en större oförutsedd utgift eller högre bostadskostnader medan de som föredrar fondförsäkring är mer bekymrade över risken för en börsnedgång. Har man en traditionell försäkring behöver man inte tänka på hur pensionen är placerad eftersom pensionsbolaget sköter förvaltningen. I en fondförsäkring däremot bör man se över sina fondval emellanåt", säger Dan Adolphson Björck.
Undersökningen visar tydligt att män är mer engagerade i frågan om hur man ska sparar till pensionen och att utbildning och lönenivå också bidrar till att öka engagemanget. Offentliganställda är mindre engagerade än privatanställda och de som är allra mest på är de som har individuella tjänstepensioner.
Några riktigt stora förändringar i hur människor tänker kring pensioner och pensionssparande jämfört med tidigare undersökningar hittar vi inte i den stora undersökningen från AMF. Men det var det väl knappast någon som trodde.