Domstolarnas ersättning till advokater, tolkar och andra motsvarar nästan hälften av de samlade kostnaderna för hela domstolsväsendet.
Riksrevisionen genomför nu en granskning av hur tingsrätterna och Domstolsverket hanterar ersättningar till offentliga försvarare och målsägandebiträden i samband med brottmål.
Granskningen har inletts efter indikationer på att domstolarna till viss del saknar förutsättningar att effektivt bedöma rimligheten i de ersättningsanspråk som advokater och andra rättsliga biträden lämnar in.
"Fel på det här området är allvarligt. Det riskerar bland annat leda till minskat förtroende för domstolarna och advokatkåren", säger riksrevisor Helena Lindberg som nu ska granska om advokater tar för bra betalt.
Totalt uppgick kostnaderna för offentliga försvarare, målsägandebiträden och andra rättsliga biträden under 2020 till drygt 3,5 miljarder kronor, en ökning med 15 procent under de tre senaste åren.
Granskningen, som preliminärt ska vara klar i oktober 2021, ska svara på om tingsrätterna och Domstolsverket utövar en betryggande kontroll över hanteringen av ersättning till rättsliga biträden i brottmål.
Det meddelar Riksrevisionen på sin hemsida.