Pensionärsorganisationen SPF sällar sig nu till klagokören som anser att pensionssystemet ger otillräckliga pensioner.
Organisationen visar, precis som Forena gjorde igår, att kompensationsgraderna är för låga och att det i många fall är otillräckligt att jobba till riktålderns nivå.
I boken "Trygg Pension ett pålitligt pensionssystem och rimliga pensioner" skriver SPF så här om riktåldern:
"När vi lever längre behöver vi arbeta längre. Med arbete till den så kallade riktåldern blir allmän pension troligen drygt 50 procent av slutlönen för en vanlig löntagare, ungefär samma pensionsstandard som genomsnittet bland pensionärer idag, inte högre", skriver man och tillägger att man vill ha högre ambitionsnivå:
"Syftet med riktåldern förefaller dock vara att upprätthålla pensionsnivåerna och inte nödvändigtvis att höja dem jämfört med dagsläget. För att nå kompensationsgrader som 30-talisterna krävs att man arbetar längre än till riktåldern och minst sin årskulls livslängdsökning vid 65 års ålder jämfört med 1990-talet."
Det Forena och SPF:s utspel tydligt visar är att pensionsfrågan kommer att bli en stor fråga i den kommande valrörelsen. Som framgår i stycket ovan handlar det inte om att ha kvar ambitionen med kompensationsgraderna, alltså omkring 70 procent av slutlön med allmän pension och tjänstepension. Nu är målet 80 procent av slutlönen för tillräckliga pensioner.
"Samtidigt anser sig en majoritet av de svarande i en opinionsundersökning behöva en total pension på runt 80 procent av slutlön för att känna ekonomisk trygghet som pensionärer. Det finns därmed ett betydande glapp mellan ambitionerna och förväntningarna på pensionen och vad den faktiskt blir."
I boken påpekar SPF att de krav som ställs på människor i arbetslivet är för tuffa för många att klara av och ytterligare arbetade år lönar sig dåligt för människor som har grundskydd, alltså något av de olika stöden.
"Frågan är hur realistiska de allt högre arbetslivskraven är, sannolikt upplever många löntagare hinder för ett längre arbetsliv. Delar av löntagarkollektivet riskerar dessutom att inte höja pensionen nämnvärt genom arbete efter 65 år, då grundskyddet samtidigt minskar."
Lösningen, som enligt SPF sju av tio svarande i en opinionsundersökning ställer sig bakom, ligger i att systemet ska stärkas med högre avgifter, det räcker inte med att bara senarelägga pensionsåldern till den icke tvingande riktåldern.
"Riktåldern för varken med sig utfästelser om åtgärder för ett längre arbetsliv eller förbättringar för nuvarande pensionärer. Men väljaropinionen anser att fler åtgärder än ett längre arbetsliv måste till om pensionerna ska höjas och systemets legitimitet ska förbättras, samt att ansvaret för pensionerna ska vara delat. Nära 7 av 10 svarande anser att höjd pensionsavgift ensamt eller i kombination med höjd pensionsålder är lösningen. Färre än 1 av 10 anser att höjd pensionsålder räcker."
SPF vill se att det tas ett helhetsgrepp på pensionerna och då inte bara systemet utan på hela socialförsäkringen och skriver:
"Det gäller insatser för att möjliggöra ett längre arbetsliv, högre åldersgränser i trygghetssystemen, höjda pensionsavsättningar och förstärkningar av redan utgående pensioner genom avgifter som inte kopplas till pensionsrätter samt att systemets stabilitet förbättras genom starkare AP-fonder."
Man vill också få ett slut på hemlighetsmakeriet i Pensionsgruppen och skriver:
"Systemets fundament som ansvarsfördelning, automatik och den demokratiska insynen behöver förändras. Längre arbetsliv, anpassade trygghetssystem och kontinuerliga avstämningar mellan systemen Det borde från politiken ha tydliggjorts att om man inte arbetar högre upp i ålder än tidigare generationer så sänks pensionen automatiskt."