NYHETSARKIVET
22 feb 2021 12:30
Vad hade hänt om SEB:s underpresterande kvantfonder varit med på nya fondtorget?
Dagens Industri noterade i förra veckan att SEB:s kvantstrategi i fondförvaltningen levererat usel avkastning under en rad av år.

Anledningen till att man inte hängt med har att göra med att man ägnat sig åt modellstyrd förvaltning för analys och bolagsurval som visat sig inte fungera något vidare i den miljö som rått under de senaste åren.

SEB Investment Managements vd Javiera Ragnartz har pudlat och på SEB:s hemsida säger hon:

"Vi är inte nöjda med förvaltningsresultatet i de kvantitativt förvaltade fonder som nämns i artikeln. Även om de har givit positiv absolut avkastning under de senaste åren har de underpresterat i förhållande till jämförelseindex. Under det senaste året har vi vidtagit många åtgärder i både förvaltningsmodellen och inom teamet. Vårt mål är att generera god, långsiktig avkastning till våra kunder och vi lägger mycket arbete på att vända utvecklingen."

Om vi hypotetiskt antar att Pensionsmyndigheten redan hade haft det nya upphandlade fondtorget på plats och att några eller alla av underpresterande fonderna på plats – vad hade hänt då?

Pensionsmyndigheten ska ju som ansvarig för torget se till att de fonder man handlat upp ska leverera på det som man ställde i utsikt när de klarade nålsögat och kom med - om de nu hade gjort det.

Om det visar sig att modellen visst varit bra när man presenterade den i upphandlingen men att omvärlden förändrats och att den inte längre är det - vilka åtgärder ska man då vidta?

- Om det visar sig att en förvaltare inte levererar på den strategi man valt, endera för att man varit dålig i implementeringen av strategin eller i den fundamentala analysen så kan man sägas upp. Kontrakten löper normalt på 12 år men om det visar sig att man underpresterar långsiktigt kan man sägas upp med sex månaders varsel. Redan när uppsägningen går iväg får spararna ett brev om saken och de kan då välja andra alternativ själva, säger fondtorgsutredaren Erik Fransson till Pensionsnyheterna.

Uteslutning är definitivt något som institutioner som till exempel AP-fonderna skulle överväga eller till och med använda sig av. Det är något som alla bland de institutionella förvaltarna i branschen är väl medvetna om och avslutande av kontrakt är något som hanteras osentimentalt.

Då kan det till exempel handla om att en förvaltare får lämna ifrån sig en del av ett mandat på att till exempel förvalta en viss tillgång som är en del av en större portfölj.

Om man har en strategi, till exempel en kvantmodell, som rör en stor grupp fonder och fondsparare så blir ju konsekvensen att alla slängs ut och kapitalet flyttas till liknande (fast bättre) fonder.

Det sker då endera i det redan upphandlade utbudet eller att man gör en ny upphandling för att få in någon som bedöms ha bättre förutsättningar att lyckas.

- Upphandlingen är lite som att utse VM-laget i längdskidor. Då är det de bästa man tar ut. Hittills har det ju varit som i Vasaloppet där alla som anmäler sig får vara med men nu kommer vi att välja ut de bästa som har medaljchanser, säger Erik Fransson.

Med hänsyn till att premiepensionssystemet nu rymmer omkring 1500 miljarder kr och som enligt uppskattningarna ska rymma 150-200 fonder totalt så är det rent matematiskt 75 miljarder kr som kan flyga ut genom fönstret för den som underpresterar och inte har någon bra förklaring som den nya upphandlingsmyndigheten kan köpa.

När fondmiljarderna flyttas kommer det att vara lätt att se i årsredovisningen över bankens provisionsnetto. Det upphandlade fondtorget kommer därför att göra att riskerna för stora smällar ökar för alla inblandade.

Sen handlar det ju inte om att pengarna försvinner. De kommer ju att flyttas till en förvaltare som bedöms ha bättre förutsättningar att lyckas.

I dagens system är det ju spararna själva som byter fonder, vilket sker mycket sällan. Men många av fondbolagen minns säkert hur det var innan massfondbytena förbjöds under 2014.

I den nya världen måste man alltid vara på tårna för att leverera på det man utlovat.

SEB:s kvantstrategi kan ha varit modern och smart när man införde den. Men om den inte fungerar nu så kan den yttersta konsekvensen bli att man får lämna ifrån sig pengarna till någon annan förvaltare med bättre framtidsutsikter.

Åtminstone om man redan i dag hade varit med på det upphandlade torget. Men det dröjer några år innan det är i full funktion, så nu finns all anledning att åka på träningsläger.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907