NYHETSARKIVET
22 feb 2021 12:27
Införandet av riktåldern ger få remissinstanser huvudbry
Idag var det sista dagen för att lämna synpunkter på regeringens promemoria om de höjda pensionsåldrarna till följd av Pensionsgruppens förslag om att införa riktåldrar.

Pensionsgruppen enades ju i december 2017 i pensionsöverenskommelsen om ett antal åtgärder i syfte att säkra långsiktigt höjda, hållbara och trygga pensioner.

En av dessa var att införandet av en riktålder för pension ska införas. Samtliga pensionsåldersrelaterade åldersgränser, liksom vissa åldersgränser i kringliggande trygghetssystem, ska på sikt kopplas till riktåldern.

Syftet med riktåldern är att pensionsåldrarna automatiskt ska anpassas när medellivslängden förändras så att välfärden och en rimlig pensionsnivå kan upprätthållas.

Överenskommelsen innebär följande initiala höjningar av de pensionsrelaterade åldersgränserna:

År 2020 höjdes lägsta åldern för att ta ut allmän pension från 61 år till 62 år, samtidigt som LAS-åldern höjdes från 67 till 68 år.

År 2023 höjs lägsta åldern för att ta ut allmän pension från 62 till 63 år. Åldern för garantipension höjs från 65 till 66 år samtidigt som LAS-åldern snäpps upp med ett år till, från 68 till 69 år.

År 2026 höjs lägsta åldern för att ta ut allmän pension från 63 till 64 år. Åldern för garantipension och kringliggande trygghetssystem knyts till riktåldern.

Efter beslutet har regeringen utrett effekterna och i en promemoria föreslås att åldersgränsen för det förhöjda grundavdraget ändras från 65 till 66 år samt att socialavgifter och löneavgift ska betalas till och med det år som mottagaren fyller 66 år.

De nya bestämmelserna föreslås gälla från och med den 1 januari 2023.

Från och med den 1 januari 2026 föreslås dessa åldersgränser motsvara riktåldern för pension, vilket innebär en ändring från 66 till 67 år.

Remissinstanserna som fått ta del av remissen har som regel inga synpunkter på förslaget eller också anser man som AFA Försäkring att "De föreslagna ändringarna av åldersgränser inom skattelagstiftningen är nödvändiga om Pensionsgruppens överenskommelse ska kunna genomföras".

Det framgår av det remissvar som bolagen AFA Liv och AFA sjukförsäkring nu lämnat till regeringen. Anledningen är enligt bolagen att ändrade åldersgränser i skatte- och sociallagstiftningen har i sig endast marginella effekter för AFA Försäkring.

Men det är nu det. De åldersgränser som AFA främst har att rätta sig efter följer ju av vad kollektivavtalsparterna skriver i sina avtal. Om de bestämmer sig för att ändra i åldersgränserna för de kompletterande försäkringar som AFA erbjuder kan det få stora effekter för bolaget "om arbetsmarknadens parter väljer att följa dem i sina kompletterande försäkringar".
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907