En lång förhandlingsprocess i Pensionsgruppen om det upphandlade fondtorget är till ända. Partierna kom överens och nu är det dags att gå vidare med arbetet att upprätta en nämndmyndighet.
Socialdemokratiska ledamoten och en av medlemmarna i Pensionsgruppen, Teresa Carvalho, är nöjd över att parterna nått en överenskommelse men kan inte sätta fingret på vad som äntligen gjorde att man kunde enas.
- Det har pågått samtal under en väldigt lång period och vi kände alla att det var viktigt att försöka komma fram till en ståndpunkt. Alla hade hoppats att det skulle gå snabbare men nu har vi beslutat om ett tryggare system för spararna, säger hon till Pensionsnyheterna idag.
De borgerliga partierna har under en lång tid pratat om att de velat säkerställa tillräckligt hög valfrihet för spararna innan man kan ge tummen upp. Frågan är om de fått det löftet nu.
- Vi har alla gått in i det här med olika utgångspunkter. För de borgerliga partierna har valfriheten varit bärande. Från vår sida har vi alltid sagt att vi inte ska rucka på pensionsöverenskommelsen från 2017. Nu finns det möjlighet för myndigheten att sätta kvalitetskrav men också säkerställa en valfrihet för spararna. Vi har däremot inte velat gå in och sätta en siffra hur många fonder det ska vara utan det blir en uppgift för expertmyndigheten att säkerställa tillräckligt god valfrihet, säger Carvalho.
Nu kan Pensionsgruppen gå vidare med andra frågor som rör förbättringar i pensionssystemet. Fortsatt oenighet eller oförmåga att godkänna det upphandlade fondtorget hade dock fått konsekvenser för andra frågor, enligt Carvalho.
- För oss har det varit viktigt att få igenom det här förslaget och vi har ansett att hela överenskommelsen spricker om man inte går i mål med det här. Då kan vi inte gå vidare med andra frågor, man kan inte fatta beslut i ett ärende och inte i ett annat eftersom hela överenskommelsen kommer som ett paket. Det hade definitivt fått konsekvenser, säger hon.