NYHETSARKIVET
17 feb 2021 12:15
Bankerna fortsatta vinnare på flyttmarknaden
Under förra året, mätt som rullande 12-månaderstal, flyttades det in omkring 45 miljarder kr i de olika livbolagen. Samtidigt flyttades det ut knappt 39 miljarder och skillnaden består främst i beståndsöverlåtelser.

Precis som vanligt är det de bankägda livbolagen i Nordea och Handelsbanken som verkar spela mot ett mål. De lämnar ifrån sig betydligt mindre än vad de får kunderna att flytta in. Det framgår av marknadsstatistiken från Svensk Försäkring.

Ser man bara på siffrorna framstår SPP som den stora vinnaren med ett positivt flyttnetto på 7,5 miljarder kr. Siffran innehåller dock ett antal beståndsöverlåtelser från Brummer Life och några pensionskassor, varför siffran inte är jämförbar med övriga.

Om man istället fokuserar på de affärer som gjorts med enskilda kunder och alltså inte i klump är vinnaren Handelsbanken Liv med ett positivt flyttnetto på 2,55 miljarder kr tätt följt av Nordea Liv som har ett netto på 2,28 miljarder kr under det senaste året. Även Swedbank har lyckats få sina kunder att flytta sitt sparande till banken och går plus med knappt 1,5 miljarder kr.

Avanza är också en vinnare. De släpper ifrån sig 337 miljoner kr vilket kompesernas med råge med en inflyttning på 1,4 miljarder vilket gör att man får ett positivt flyttnetto på mer än en miljard kr som man fortsättningsvis får förvalta.

Movestic ser ut att ha det jobbigt. De når ett negativt netto på nästan 1,1 miljarder kr, alltså nästan lika mycket som konkurrenten Avanza gick plus.

Andra som tvingas släppa ifrån sig kapital är, som vanligt, ickevalsbolagen inom kryssmarknaden. AMF intar en särställning där det flödade ut 6,8 miljarder kr medan inflyttarna i sammanhanget var en rännil, knappt 400 miljoner kr. Bolaget landade på ett negativt netto på 6,4 miljarder kr.

SEB fortsätter, trots att man är en bank, att plundras av konkurrenterna. Det sammanhänger förstås med att man, till skillnad från andra banker, haft en stor mäklarsåld affär. Rådgivarna förmår nu kunderna att lämna SEB för andra alternativ. 5,1 miljarder kr fick vingar ut ur SEB, medan inflyttarnas pengar summerades till knappt 3,4 miljarder kr. Det slutade med ett negativt netto på drygt 1,7 miljarder kr.

Värt att uppmärksamma är att Länsförsäkringar lyckats vända trenden med negativa flyttnetton under det senaste året och nådde ett positivt netto på 543 miljoner kr, Det kan möjligen förklaras av det mycket generösa erbjudandet till marknaden där man erbjöd en bonus till kunder som vill flytta in till LF. Erbjudandet innebar att kunder och rådgivare kunde få en ersättning på som mest sju procent av kapitalet för inflyttar, något som många förefaller ha nappat på.

Trenden att storbankerna, med undantag för SEB, tar en allt större del av kakan i flyttmarknaden är tydlig och frågan är om de icke bankägda försäkringsbolagen klarar av att hålla emot bättre än hittills i framtiden. När det i april i år blir än billigare att flytta försäkringar och tjänstepensioner är det ställt utom tvivel att bankerna kommer att få det än lättare att plocka in flyttpengar. Frågan är bara om det var det som var tanken med att utvidga flytträtten.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907