I Andra AP-fondens årsredovisning ger kapitalförvaltningschefen Hans Fahlén en liten genomgång av allokeringsprocessen under ett år präglat av pandemin och stora marknadssvängningar.
Förvaltningen i buffertfonden utgår från en strategisk portföljfördelning som beslutas av styrelsen. Fördelningen kan se annorlunda ut beroende på hur marknaden går och tillgångspriserna förändras, men fonden arbetar med intervaller i stället för att ombalansera för ofta. För mycket ombalansering leder annars till för höga transkationskostnader.
I mars bröts intervallen och fonden agerade en första gång för att ombalansera. Dock var likviditeten dålig inom tillgångar som företagsobligationer och statsobligationer.
"Då tog vi beslutet att skjuta på en andra ombalansering. Vi bedömde att det inte var värt priset som det skulle innebära i transaktionskostnader att återgå till normalportföljen", säger Hans Fahlin i årsredovisningen.
Förutom den strategiska nivån arbetar AP2 med kortare taktiska allokeringar samt semistrategiska beslut på några års sikt. Raset på aktiemarknaden, faktum att kreditspreadarna gick isär och kronan försvagades ledde till funderingar kring hur man skulle positionera sig.
I början av maj tog Andra AP-fonden en relativt stor position på att kronan skulle stärkas mot dollarn. Senare samma månad positionerade man sig också för en återhämtning på aktiemarknaderna.
"Vi hade bra timing på kronan och lite sämre på aktierna. Men överlag har vår organisation och metodik fungerat väldigt bra under krisen. Att vi kan vara flexibla med när vi ombalanserar har visat sig vara lyckat", säger Hans Fahlin.