Som vi rapporterade igår har Finansinspektionen fått ett regeringsuppdrag i det senaste regleringsbrevet att granska reglerna om rådgivning och provision som en uppföljning av både Mifid 2 och IDD.
Först rapporterade Svt om att FI gör en granskning av kickback-systemet och att en rapport ska lämnas till regeringen "efter sommaren". Arbetet har dock inte börjat än och ska redovisas senast vid årsskiftet, uppgav FI:s Magnus Björkman, biträdande avdelningschef vid området för uppförandetillsyn, för Pensionsnyheterna.
Vilka nya slutsatser FI kommer fram till återstår att se men redan vid införandet av Mifid 2 i svensk lagstiftning 2018 var tillsynsmyndigheten tydlig med att det bör finnas ett provisionsförbud i Sverige.
Vill FI återigen rekommendera ett provisionsförbud så har den trots allt inte mandat att själv genomföra det utan myndigheten måste gå via lagstiftaren, uppger Björkman.
Från finansdepartementet får vi via mail följande information gällande lagen om försäkringsdistribution:
"FI:s möjlighet att ändra regelverket är begränsad till de föreskrifter som inspektionen får ta fram med stöd av de bemyndiganden som finns. I det här fallet aktualiseras 6 kap. 8 och 9 §§ LFD och bemyndigandena i 6 kap. 16 § 2 och 3 (såvitt gäller försäkringsdistribution). Om FI i sin utvärdering skulle finna att det finns behov av en eller flera lagändringar så måste det hanteras genom/hos oss på sedvanligt sätt."
Det torde innebära att ett eventuellt provisionsförbud kommer dröja ett tag innan det kan bli verklighet. När regeringen vill införa en ny lag brukar det ofta gå till så att en utredning först tillsätts för att undersöka förutsättningarna för en ändring. Därefter kommer en promemoria som ska skickas ut på remiss och först efter det bearbetar regeringen betänkandet till ett eventuellt lagförslag.
Kort sagt, något snabbt beslut om att stoppa kickbacks kommer inte i närtid, om det kommer alls.