Att svenska folket, i ett urval på drygt 1000 personer tycker att de borde ha 80 eller 100 procent av sin slutlön i form av pension är inget att förvånas över. Frågan är varför inte kravet ska vara 150 eller 200 procent?
Att göra den typen av standardförbättring för pensionärer och gå från nivån 65-70 procent inklusive tjänstepension är att ta ett stort steg och inför nivåer och målsättningar som inte ens det ohållbara ATP-systemet tog höjd för.
Men om svenskarna vill ha bättre pension så är det bara att sätta av mer pengar eller att jobba längre. Pengarna ska ju komma någonstans ifrån och höjer man ambitionsnivån kommer det på sikt att synas i lönekuverten.
Det är värt att påminna om att den genomsnittliga uttagsåldern för pension envist ligger kvar vid 65 år, trots att livslängden ökat med tre år sedan systemet infördes. Visserligen har variationen i uttagen ökat; många väljer att gå tidigare och jobba vidare upp i åldrarna. Men snittet ligger kvar.
Att kräva 100 procent i pensionsnivå i förhållande till slutlön blir som de gamla statliga pensionsreglementena som innebar livslön, alltså samma lön före som efter pensionen. Är det verkligen önskvärt och finns det någon arbetsgivare som har lust att anställa någon till så sockrade villkor?