NYHETSARKIVET
25 jan 2021 13:01
UBS kallade Pensionsmyndighetens utredning om fonderna 'fördomsfull'
När Pensionsmyndigheten i december 2020 förklarade för den schweiziska banken UBS att man inte tänkte bifalla ansökan för ett antal fonder blev det sura reaktioner från UBS fondbolag.

Pensionsnyheterna har nu kommit över fondbolagets kommentar på myndighetens "beslutsavsikt", där UBS Fund Management Luxemburg anser att den utredning som gjorts är "fördomsfull" och bygger på obekräftade påståenden från myndighetens sida.

Det man särskilt vänder sig emot är att Pensionsmyndigheten kopplar ihop de affärer som gjordes i PPM-bolaget Prognosia, där det köptes in warranter till "konstruerade priser".

UBS tycker inte alls att den fem år gamla historien ska ligga till grund för beslutet och menar att fonden visserligen fanns i ett av bankens dotterbolag, men att ansvaret för förvaltningen övertagits av Prognosia.

Det som skedde där var att fondförvaltaren köpte in warranter till de olika fonderna till överpriser och att vinsterna för överprissättningen landade i mellanhandsbolaget DS Platforms som i sin tur ägdes av Allragrundarna och det senare utslängda bolaget Solidars ägare Roland Johansson.

Så här skriver UBS Fund managements executive officer Francesca Prym i ett brev till myndigheten efter det att de fått ta del av utredningen på "remiss" i oktober 2020:

"In our understanding, the main arguments put forward by the SPA (Pensionsmyndigheten) in the SPA Draft Decisions are based on mere considerations and opinions of the SPA in a completely unrelated matter, the Prognosia Case, and most of the arguments outlined in the SPA Draft Decisions are not even proven actions or wrongdoings by UBS TPM, but only unproven (or in our view false) accusations not ruled by any competent court."

Pensionsmyndigheten har alltså inte på fötterna och det finns inga felaktigheter begångna och om så skett har det varit Prognosias affärer, även om fonderna förvaltades av fondbolaget UBS Third Party Management.

UBS-fonderna fanns på fondtorget men nu är sparare i de aktuella fonderna flyttade till Sjunde AP-fonden.

Det framgår tydligt att UBS inte verkar ha förstått att i det nya fondavtalet lägger myndigheten stor vikt vid att de som ska få vara med på fondtorget måste vara noga med vem de gör affärer med. Så även om UBS inte tycker att man gjort något fel så kräver fondavtalet mellan förvaltare och myndigheten att man hanterar intressekonflikter och inte gör eller har gjort affärer med "närstående" eller "intressenter" som inte efterlevt det som kallas "God Sed på Premiepensionstorget".

Francesca Prym på UBS anser att Pensionsmyndigheten använder sig av obekräftade påståenden som inte prövats av någon "competent court":


"As of today, SPA hasn't filed a claim against UBS TPM and we are of the view to make substantive use of unproven allegations is highly questionable and unfair towards UBS FML. This extensive (or solely) use of such unproven arguments in the SPA Draft Decisions finally leads to a prejudgment by the SPA on indirectly UBS FML, but also UBS TPM, which we cannot accept and strongly reject."

Nu valde UBS trots de starka åsikterna att inte gå djupare in i några diskussioner om hur man skött den verksamhet som kritiseras. Man valde istället i december 2020 att dra tillbaka sin ansökan. På så sätt behövde man inte få ett beslut om att man nekats tillträde till fondtorget, något som säkert skulle kunna uppfattas som dåligt för framtida affärer i fondbranschen.

Premiepensionsmyndigheten är ju en av världens största köpare av fondandelar via premiepensionssystemet och att inte kvala in där ger säkert inga pluspoäng.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907