Idag kommer Skandia med tips kring privat sparande och menar att det överlägset bästa rådet är att börja tidigt och utnyttja ränta-på-ränta-effekten.
Här presenterar bolaget några beräkningar på hur länge en individ bör spara eller hur tidigt hen bör komma igång. Till exempel menar pensionsbolaget att man när man är tjugo kan börja med att spara 750 kronor i månaden och därmed få 10 000 kronor mer att leva på från 65 års ålder.
Börjar man spara vid 30 års ålder för att få samma summa så behövs det 1 330 kronor i månaden och från 40 års ålder krävs det 2 540 kronor, enligt Skandia.
"Tiden är spararens bäste vän och med ett långsiktigt sparande som tickar på, månad efter månad, år efter år, kan alla bygga upp ett sparkapital och därmed en bättre ekonomisk trygghet i livet", avslutar Mattias Munter.
Skandias räknesnurra och råd kan ställas mot Pensionsmyndighetens konsumentvägledning om privat sparande som kom i veckan. Ett privat pensionssparande är viktigt för framför allt egenföretagare och de som saknar tjänstepension samt individer som inte arbetat i Sverige tillräckligt länge, men myndigheten är noga med att påpeka att det lönar sig mer att arbeta så lite som ett år längre, till 66 år för att förbättra pensionen. Så här skrev vi i tisdags med anledning av konsumentvägledningen:
"Den genomsnittliga lönen för en heltidsanställd 2019 var enligt Medlingsinstitutet 35 300 kronor i månaden. Ett års extra arbete vid 65 ger med den lönen en högre pension med 1 200 kronor i månaden. Ska man få ihop samma belopp genom ett eget sparande och gå i pension vid 65 krävs det att man sparar i en k-försäkring eller ISK och lägger undan 330 kronor i månaden i 30 år eller 680 kronor i månaden i 20 år, enligt Pensionsmyndigheten.
Summan blir ännu högre om en anställd ska gå i pension vid riktåldern 68 år. Då ska hen spara 420 kronor i månaden i 30 år eller 860 kronor i månaden i 20 år."