Den norska staten bad i november oljefondens förvaltare Norges Bank Investment Management att lämna en analys av tillgångsförvaltningen sedan coronapandemins utbrott.
Nu har NBIM skickat ett brev till finansdepartementet med sin utvärdering av läget de senaste månaderna. De stora svängningarna fram till slutet av mars är en av sakerna som nämns men NBIM lyfter också flera andra saker som påverkat förvaltningen.
Ett exempel som man pekar på är hur stora skillnaderna är mellan olika sektorer nu och om de återhämtat sig eller inte. Småbolagsaktier föll mer än stora bolag, vilket lett till att de sistnämnda nu utgör en större del av fondens benchmark än i början av 2020. Mycket av det har att göra med att techaktier rusat, enligt NBIM.
Samtidigt pekar förvaltaren på hur mycket turbulensen påverkat likviditeten, både inom aktier och obligationer. Normalt väldigt likvida marknader som amerikanska och tyska statsobligationer påverkades, vilket ledde till att kostnaderna för trading blev betydligt högre än normalt. Perioden med svag likviditet sammanföll med stora uttag ur den statliga fonden. Att ta fram nödvändiga medel gick, men handeln kostade mer än under normala omständigheter, skriver NBIM i brevet till norska finansdepartementet.
Dessutom har användandet av videokonferenser påverkat NBIM:s möten med nya externa kapitalförvaltare. Videouppföljningar med befintliga förvaltare har fungerat väl men alla nya mandat delades ut innan pandemin till förvaltare som ledningen träffade fysiskt. Att följa upp dessa nya mandat utan möjligheten till fysiska träffar har varit utmanande, skriver NBIM.