NYHETSARKIVET
2 nov 2020 13:40
Benify: Så kan arbetsgivare ta större ansvar för anställdas pensioner
Landets arbetsgivare behöver ta ett större ansvar för sina medarbetares pensioner och ekonomiska framtid. Det kan de göra genom att bland annat utvärdera vilka kostnader och incitament som finns inbyggda i de rådgivningstjänster de erbjuder medarbetarna, skriver Benify i ett inlägg på sin hemsida.

Inlägget är skrivet med anledning av den mediala uppmärksamhet vissa bolags så kallade kapitalskyddade placeringar och fonder fått nyligen.

Att fondförmedlare och rådgivare agerar så här är inte konstigt eftersom det är väldigt lönsamt för dem.

"Den stora frågan är snarare varför enskilda sparare och arbetsgivare fortsätter att betala dem. Oftast handlar det om ren okunskap. Pension, fonder och aktier är komplexa ämnen där de val vi gör idag får svåröverskådliga effekter långt fram i tiden. Inte ens experterna kan förutspå börsens svängningar, så hur ska gemene man kunna avgöra till exempel vilka av de många fonderna i premiepensionssystemet som ger bäst pension på sikt?", skriver Benify.

Bland de viktigast sakerna en arbetsgivare ska tänka på är om rådgivaren och därmed råden är oberoende samt att råden kan erbjudas alla medarbetare och inte bara de bäst betalda.

Lars Frisk, produktansvarig för pension & försäkring på Benify, säger att den här typen av affärsmodell, där okunskap hos både arbetsgivare och anställda utnyttjats i vinstsyfte, är på utdöende. Digitaliseringen leder till en högre förväntan på transparens och en förväntan att enkelt kunna byta ut leverantörer man är missnöjd med.

"Dagens arbetsgivare vill ta kontroll över pensions- och försäkringserbjudandet till sina medarbetare. De vill inte känna sig beroende av service och tjänster från exempelvis rådgivare, utan efterfrågar främst tekniskt stöd för att kunna hantera de administrativa delarna och kommunikationen till medarbetarna. Om de leverantörer man som arbetsgivare har valt inte lever upp till förväntningarna vill man enkelt kunna byta ut dem. För att kunna göra det behöver man ett transparent prissatt systemstöd, precis som när det gäller exempelvis lönesystem."

En förståelse av leverantörernas affärsmodell är därför viktig. Utan det kan följden bli inlåsningseffekter och att arbetsgivarna sitter fast med otydligt prissatta lösningar, menar Frisk.

En högst relevant fråga även om det i sammanhanget bör tydliggöras att Benify äger pensionsrådgivaren Lifeplan, vilket innebär att de verkar på samma marknad och därmed är konkurrenter till det bolag som nyligen kritiserats i media för sina fondlösningar.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907