NYHETSARKIVET
15 okt 2020 13:31
Secoria ser steg 2 som en enorm möjlighet för fondförvaltare
Konsultföretaget Secoria har gjort en egen utvärdering av de största kategorierna på premiepensionstorget i samband med att Pensionsmyndigheten lämnat över sin utvärdering av 29-punktsprogrammet till regeringen. Nu kommenterar nu Secorias medgrundare Maria Strömqvist den för Pensionsnyheterna.

Hon menar att Secorias analys visar att det fortfarande finns en väldigt stor kvalitetsspridning på de aktivt förvaltade fonderna på fondtorget sett till aktivt risktagande och avkastning relativt index.

- Varför ska de fonder som inte håller tillräckligt bra kvalitet erbjudas till pensionsspararna? Vad är nyttan med detta för pensionsspararna?, säger hon.

Steg 1 kallar hon för en räddningsaktion, som kom till för att få bort oseriösa fondförvaltare. Det är samma slutsats som Pensionsmyndigheten dragit i sin utvärdering. Det nya fondavtalet innehåller dock inga kvalitetskrav på själva förvaltningen, som till exempel aktivitetsgrad i den aktiva förvaltningen relativt avgift eller förmåga att slå index.

- I de fondavtal som fondbolagen nu tecknat med myndigheten ingår det ju inga kvalitetskrav vilket gör att man fortfarande kan erbjuda fonder som är för högt prissatta och som heller inte kan utvärderas utifrån till exempel aktivitet i förvaltningen eller prestation till exempel i förhållande till index, säger hon.

Eller som fondtorgschefen Erik Fransson säger på annan plats i nyhetsbrevet: "Det är fortfarande tillåtet att vara en dålig förvaltare på fondtorget".

Vad gäller avgifterna så menar Strömqvist att de fortfarande är höga jämfört med vad institutionella investerare betalar. Givet de stora volymer som finns i premiepensionen så borde det vara självklart att pensionsspararna också ska få tillgång till de bästa villkoren.

- Aktivt förvaltade fonder bör inte kosta mer än max en halv procent. I dagsläget finns det fonder på torget som tar ut 0,89 procent och jag förstår inte varför svenska fondsparare ska behöva betala så mycket. Premiepensionen rymmer ju så stora volymer att det är en fråga om institutionell förvaltning och därför borde man inte betala mer än vad det kostar att förvalta institutionellt kapital, säger hon och påpekar att passiva fonder inte borde kosta mer än 0,1 procent, helst mindre.

Fondbranschen har kritiserat premiepensionsreformen kraftigt. Först kom kritik mot steg 1, men nu när den genomförts menar fondbolagen att det räcker och att steg 2 därmed inte är nödvändigt. Secoria och Maria Strömqvist anser däremot att fondbranschen kan ta med sig något positivt från omstöpningen av fondtorget.

- Jag är väldigt förvånad över att inte fler fondförvaltare inser den enorma affärsmöjligheten som finns i och med steg 2 för de förvaltare som har kompetensen att erbjuda relevanta sparprodukter till hög kvalitet till Sveriges pensionssparare.

Ett argument som fondbranschen också framfört är att riskkapitalförsörjningen riskerar att drabbas framöver. Men det ser inte Strömqvist alls.

- Jag förstår inte det argumentet. För det första har ju småbolagsfonderna visat sig vara intressanta för sparare varför de säkerligen kommer att upphandlas. De fonderna svarar för övrigt bara för några få procent av den totala volymen i PPM så jag har svårt att se hur det skulle bidra till att försämra läget för dessa bolag. Småbolagsfonderna innehåller för övrigt främst tillgångar i redan noterade företag så jag ser inte hur en upphandling skulle påverka detta, avslutar hon.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907