En regelverksförfrågan har skickats från Folksam till Finansinspektionen där bolaget undrar om det är tillåtet för dess försäkringsföretag att ge kortfristiga lån sinsemellan.
Utgångspunkten för Folksams fråga är att ett försäkringsföretags operativa likvida medel vid varje given tidpunkt ska ligga på en viss nivå för att säkerställa framtida betalningar. Är inte nivån uppnådd vid något tillfälle så måste likvida medel anskaffas, något som för det mesta sker genom att olika tillgångar säljs av. Den operativa likviditeten pendlar från dag till dag utifrån när vissa betalningar kommer in och när andra går ut, en naturlig del av verksamheten som över tid jämnas ut.
Däremot kan likviditetssituationen bland Folksams företag under vissa kortare perioder ibland se olika ut, verksamheterna emellan. Det innebär att ett företag då kan behöva sälja tillgångar och köpa tillbaka en kort tid efter medan ett annat under samma period kan ha operativa likvida medel som överstiger behovet. Därav frågan om kortfristiga lån företag inom koncernen emellan är möjliga.
"Vi ser det som ett hållbart sätt att effektivisera kapitalförvaltningen och likviditetshanteringen genom att undvika såväl transaktionskostnader vid köp och försäljning av finansiella tillgångar som oönskad störning av exponering mot marknadsrisk under perioden ifråga mellan försäljning och återköp av de finansiella tillgångarna. Syftet med detta är att effektivisera kapitalförvaltningen, och upplåningen kommer vid samtliga tillfällen vara av ringa betydelse, det vill säga uppgå till maximalt fem procent av kapitalbasen för såväl långivande som låntagande försäkringsföretag", enligt förfrågan signerad Folksams chef för koncernjuridik Anders Andersson.
Kort sagt, om det är en stund kvar till lönen kommer vill man låna av mamma eller syrran för att betala räkningarna.