NYHETSARKIVET
13 okt 2020 13:34
Pensionsstudion: Vi har helt misslyckats med att förklara vad riktåldern innebär
En av diskussionerna i den tredje sändningen av vårt tv-program Pensionsstudion handlade om pensionsprognosåldern. Utgångspunkten var ett förslag som Pensionsmyndigheten lämnat i somras. Myndighetens verksamhetsutvecklare Elisabeth Stenberg förklarade att man bland annat vill ändra de förvalda inställningar i minPension och ändra den förvalda prognosåldern till riktåldern.

- Det är viktigt att en prognos blir begriplig och vårt förslag bygger just på att det ska vara enkelt och begripligt. Förslaget är att pensionsprognosåldern ändras till antingen fastställd eller en beräknad riktålder, sa hon i studion.

MinPensions vd Anders Lundström medgav att det kunde vara förvirrande med alla olika åldrar i en prognos. Samtidigt menar han också att det är viktigt att det blir lite tydligare för individer vad en riktålder faktiskt är.

- Det är inte bara MinPension det handlar om utan det är viktigt att andra parter som till exempel (det nya partsgemensamma bolaget) Avtalat bidrar till att vi får en bättre total information kring vad en riktålder är. Vi har som bransch helt misslyckats med att förklara vad riktålder är. Folk blir bara mer förvirrade, sa han.

En käpp i hjulet för att ändra prognosåldern är de kollektivavtalade tjänstepensionerna. I avtalet står det ofta att pensionsåldern är 65 år och då är det svårt att avvika från det, sa PTK:s pensionsexpert Dan Wallberg.

- Vi har ju tjänstepensionsplaner som vi förhandlat om där det finns en fast ålder. De avtalen är ofta svåra att avvika från. Vi kan inte ha en avtalad ålder på 65 och hänvisa till MinPension för en prognos där det står 67 eller 68 år. Det blir förvirrande för våra medlemmar. Samtidigt är inte vi ensamma om att bestämma, vi är två parter och där är vi inte igång med förhandlingar, sa han.

Just avtalen är anledningen till att han inte tycker att man ska anpassa sig efter riktåldern för en första övergripande bild och sedan hänvisa till den avtalade åldern. Tvärtom, tycker han och håller samtidigt med om att riktåldern är en princip många inte förstår.

- Försäkringsbolag och valcentraler har en avtalsplikt att redovisa det som avtalen säger. Om prognosen avviker från våra avtal så blir det felaktigt. Står det i avtalet att pensionsåldern är 65 så borde andra anpassa sig efter det och kanske sen redovisa att individen har möjlighet att ta ut pension utifrån riktåldern. Om man nu förstår vad riktålder är och det tror jag inte riktigt de gör, sa Wallberg.

För Pensionsmyndighetens del anser Stenberg att det är enklast och mest begripligt med en prognosålder.

Du kan läsa mer om Pensionsstudion här:
Pensionsstudion
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907