Ytterligare två riksdagsmotioner på pensionsområdet har nyligen lämnats av moderata riksdagsledamöter. En handlar om mer flexibilitet och bättre information kring val av tjänstepensionsuttag och den andra berör hur skatten för pensionärer kan sänkas kraftigt så att de får en pension att kunna leva på.
För tjänstepensionsmotionen skriver ledamoten Ann-Britt Åsebol att det är ett problem att alla inte är helt medvetna om konsekvenserna för privatekonomin av ett kortvarigt uttag av tjänstepensionen.
"När pensionen kommer från olika håll och med olika regler upplevs pensionssystemet av många som krångligt. Detta gör det svårt för en hel del att göra välinformerade och överblickbara val av uttagstiden för tjänstepensionen. Samtidigt ska vi värna valfrihet och att själv kunna välja det som passar just den enskilde. Riksrevisionen har dock konstaterat att det krångliga systemet resulterar i att många inte gör aktiva val eller att man väljer utan att förstå de ekonomiska konsekvenserna på sikt. Det betyder att valfriheten begränsas och att pensionen kan bli lägre än nödvändigt, med andra ord en icke-önskvärd utveckling", skriver hon i motionen.
Flera saker behöver därför förändras. Det behövs bättre information och individen behöver en bättre överblick av pensionens olika delar och de val som kan göras. Vilka för- och nackdelar som finns för de olika valen behöver bli tydligare och blanketter behöver utformas bättre, menar hon och förtydligar att det inte är bra att en kort uttagstid ofta är ifylld i förväg.
"Dessutom bör det övervägas att införa mer flexibilitet i valet av uttagstid för tjänstepensionen. Ett sätt skulle kunna vara att göra det möjligt för den enskilde att göra uppehåll i utbetalningarna och att under en initial period kunna förändra den valda utbetalningstiden från exempelvis fem år till en längre tidsperiod. I den allmänna pensionen kan individen pausa och ändra uttagstakten när det passar, detta borde också vara möjligt i tjänstepensionen. Det bör också undersökas ifall de korta uttagstiderna för tjänstepensioner bör och kan begränsas på något sätt eller till en viss del, vilket också Riksrevisionen rekommenderat", skriver Åsebol i motionen.
När det gäller skatten för pensionärer så skriver ledamoten John Weinerhall att det idag finns 327 000 personer i Sverige som får något typ av bidrag för att klara vardagen.
"Deras genomsnittliga pension är cirka 120 000 kronor per år. På så låga inkomster är det orimligt att över huvud taget behöva betala skatt. Därför borde det utredas hur skattenivån för ålderspensionärer kan sänkas så att man som pensionär har tillräckligt över efter skatt så att pensionen räcker till viktiga saker som bostad, mat, kläder, eventuell avgift för vård och omsorg, en meningsfull fritid och andra nödvändiga omkostnader", skriver han.
Det han föreslår som tänkbara alternativ är att kraftigt höja grundavdraget och att göra det enhetligt så att de pensionärer som har lägst pension helt slipper skatt.