Norge står redo inför ett införande av Egen pensjonskonto vid årsskiftet. Som vi tidigare berättat är det en stor reform som innebär att anställda får flytta alla sina pensionsintjäningar, fribrev inkluderat, till ett enda konto.
Därmed är det priskrig på gång inom pensionsmarknaden när de stora leverantörerna ska kompensera för det intäktsbortfall som kommer när de tidigare, ofta högt prissatta, pensionskontona från tidigare arbetsgivare försvinner nästa år. Det säger chefsrådgivaren Vidar Pedersen på konsulten Aon till Pensionsnyheterna. Han har nyligen även uttalat sig i frågan i norska Finansavisen.
- Marknadsobservationer visar att de ledande leverantörerna tänker satsa stort på att öka volymen för att ersätta förlorade intäkter. Samtidigt leder det stora hänsynstagandet till långsiktig intjäning till att det inte finns en vilja att gå för lågt när det kommer till förvaltningskostnad. Å andra sidan använder de sig av andra, mer kortsiktiga, prissättningsmekanismer för att ta marknadsandelar, säger han.
Alla bolag jobbar nu intensivt med förberedelserna inför ikraftträdandet av Egen pensjonskonto. Det är ett krävande arbete som inte alla aktörer mäktar med och därför har två små leverantörer redan sålt av sina portföljer till större bolag, menar Pedersen.
Reformen ska alltså träda i kraft vid årsskiftet men kommer i praktiken ta något längre att genomföra helt.
- En sak att ta hänsyn till är att flera krävande systemlösningar ska finnas på plats. Bland annat ska ett gemensamt pensionsregister för hela branschen tas fram, säger Pedersen.
En annan sak som kan göra att införandet tar tid är att Egen pensjonskonto väntas leda till en engångsöverföring av kapital på upp till 70 till 80 miljarder norska kronor. Eftersom det framför allt är globala aktie- och ränteportföljer som ska överföras vill vissa i Norge att det sprids ut över en längre period för att undvika kraftiga svängningar på marknaden, menar Pedersen.
Helt klart är att reformen får stora konsekvenser för den norska marknaden och något liknande kanske vi kan vänta oss här i Sverige. I april träder flyttlagstiftningen i kraft vilket torde leda till att mycket pensionspengar byter bolag. Icke att förglömma är att debatten om fribrev pågått ganska länge och att det redan nu finns aktörer som vill underlätta för folk att flytta gamla pensioner till ett enda konto.