Den europeiska försäkrings- och tjänstepensionsmyndigheten (EIOPA) är en viktig aktör för EU:s regleringsprocess på försäkringsområdet. Däremot kan myndigheten ofta brista i transparens när det gäller det egna lagstiftningsarbetet, skriver Svensk Försäkrings jurist Rickard Sobocki i en artikel i Nordisk försäkringstidskrift.
Transparens underlättar för de berörda att delta i beslutsprocesserna och är dessutom en grundläggande förutsättning för att ansvar ska kunna utkrävas.
"För konsumenter och företag som berörs av den reglering EIOPA medverkar till kan det emellertid vara svårt att få information om vad som händer i en fråga och om vad som är på väg att beslutas. EIOPA:s beslutsfattande är mera slutet än t.ex. minister¬rådet och Europarlamentet. Att EIOPA:s beslutsförfarande är slutet är förståeligt när det t.ex. gäller tillsyn, men är svårare att motivera i regleringsfrågor", skriver Sobocki.
Exempel på svårigheten att få insyn är bland annat inom beslutsfattandet och i arbetet med remisser och andra samråd. För det senare gäller att öppna och slutna samråd ska hållas i lagstiftningsfrågor och för EIOPA är det så att det finns regler om samråd i regleringsfrågor i den förordning som styr verksamheten.
Att det finns formella krav på samråd menar Sobocki är bra för transparensen. Ofta ska EIOPA genomföra konsultationer och dessutom ta in synpunkter från olika intressentgrupper, som ofta består av branschexperter. Intressentgruppernas synpunkter offentliggörs men problemet är EIOPA:s regler om tystnadsplikt, som ofta begränsar intressentföreträdarnas möjligheter att diskutera arbetet i gruppen med utomstående för att exempelvis hämta in synpunkter, menar Sobocki.
Vidare lämnar han fler exempel och nämner bland annat rätten att ta del av handlingar. Ett offentligt diarium hos EIOPA skulle därför vara till stor hjälp.
"Utan kännedom om vilka handlingar som finns hos en myndighet får dock rät¬ten att ta del av dem i praktiken begränsad be¬ty¬del¬se. För transparens är det där¬¬¬för centralt att det finns ett offentligt diarium eller annat register där detta fram¬går. Mot den bak¬grunden finns i öppenhetsförordningen ett krav på att ställa register över handlingar till allmänhetens förfogande."
Artikeln finns i sin helhet här:
Läs mer