Det kommer lite mer kritik mot inkomstpensionstillägget igen. Den här gången är det från Alectas pensionsekonom Staffan Ström och Nordnets sparekonom Frida Bratt, som uttryck en del synpunkter i AP7-bloggen.
Ström säger att han har förståelse för att politiker vill förstärka den allmänna pensionen eftersom den till skillnad från tjänstepensionen stått still sedan pensionsreformen 1994. Bra att den uppdateras med andra ord men sättet det görs på är "sällsynt dåligt", menar han. Främst eftersom man frångår principen med ett pensionssystem frikopplad från statsbudgeten.
Ett annat problem är att livsinkomstprincipen frångås också.
"Om vi börjar lägga skattefinansierade bidrag av olika slag ovanpå pensionerna gäller inte den principen längre. När kopplingen mellan in- och utbetalningar försvinner blir det lätt att kräva att någon annan ska ge mig en vettig pension", säger Ström.
Hans tredje och fjärde invändning handlar om att incitamenten att jobba längre minskar och att ett krångligt pensionssystem nu blir ännu snårigare att navigera genom.
"Den som vill få ett grepp om sin framtida pension har redan idag massor av begrepp att sätta sig in i, och nu kommer ytterligare ett. Och på grund av de komplicerade avräkningsreglerna kommer det att bli nästan omöjligt för till exempel Minpension.se att göra träffsäkra pensionsprognoser. Ett system som inte ens pensionsexperter kan överblicka är inget bra system tycker jag", säger Ström.
Även Frida Bratt tycker att förslaget strider mot systemets grundprinciper. Samtidigt kan hon sympatisera med argumenten att många pensionärer idag har en låg pension.
"Att vi behöver få högre pensioner är det inget tvivel om, många pensionärer har det som sagt tufft. Men hade det inte varit bättre att satsa på en mer ambitiös och långsiktig lösning? Höjd pensionsålder är ett måste med hänsyn till den demografiska utvecklingen, och därför är det ytterst oroväckande att Pensionsmyndigheten varnar för att höjningen kan bli försenad på grund av att detta tillägg ska administreras", säger Bratt.
Dessutom rör det sig om ganska lite pengar för varje individ i slutändan och därför är det ett problem att regeringen väljer att riva upp många av rötterna för det, avslutar hon.