NYHETSARKIVET
8 okt 2020 14:11
LO: Pensionsöverenskommelsen började i fel ände
Igår arrangerade LO ett digitalt seminarium om pensioner där en av frågorna handlade om danska Arnepensionen och vad Sverige kan lära sig av det danska pensionssystemet. Men en hel del togs upp om vad som behöver göras inom ramen för det svenska pensionssystemet, inte minst för arbetare.

Där sa LO:s förbundsordförande Susanna Gideonsson att man helst vill se andra reformer inom systemet, som ingår i Pensionsöverenskommelsen men som ännu inte hanterats.

- När Pensionsöverenskommelsen slöts så sades det att man skulle göra en klar satsning på arbetsmiljöfrågan. Man skulle också se till att andra försäkringssystem följde med, så att man inte tvingas till förtida uttag av pensionen. Istället började man i den andra änden, med en höjd pensionsålder. De andra insatserna som vi blivit lovade har vi inte sett röken av, sa hon.

För LO är frågan tydlig: hela pensionssystemet måste ses över. Gideonsson sa att förbundet gärna ser att avsättningar till pensionssystemet höjs. Vad gäller premiepensionssystemet är det ingen hemlighet att LO gärna ser att den avskaffas.

- Man säger att det ska vara en allmän pension men systemet fungerar inte som det är tänkt, sa hon.

Det kritiserade inkomstpensionstillägget togs också upp. Där tyckte Gideonsson att det var ett bra initiativ - men bara för dem som redan gått i pension. På sikt är det inte hållbart.

Vid ett senare tillfälle tog hon också upp tjänstepensionen inom arbetaryrken, ett viktigt förhandlingsområde för LO. Gideonsson drog parallellen mellan tjänstemän som får tjänstepensionsinbetalningar direkt och arbetare som måste vänta tills de är 25 innan de får det, fast många börjar arbeta direkt efter gymnasiet. Det här tyckte hon var ett hån mot arbetarna i Sverige.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi deltog också och inledde med att säga att Danmark lyckats komma längre med sitt fokus på arbetarnas pensioner än Sverige.

- Tidigare var det vi som inspirerade våra grannar i Danmark och Norge till exempel. Nu tittar vi på dem istället, sa han.

Det som behövs i Sverige är först och främst en ventil för personer som inte kan fortsätta arbeta på grund av en nedsatt arbetsförmåga. Reglerna kring sjukförsäkringar behöver bli mindre restriktiv, men diskussionerna kring det inom Pensionsgruppen rör sig inte framåt.

- Vi hade tidigare bestämmelser om förtidspension men det togs bort 2008 och de reglerna idag är väldigt restriktiva. Vi är bland de OECD-länder som har hårdast begränsningar i det här området.

Han pekade på Danmark och faktum att de har två "ventiler" som hjälper dem som slitit ut sig. En är seniorpension och en är den stora reformen Arnepension. Samarbete mellan partierna och faktum att bägge reformerna infördes på lite över ett år är något som vi skulle kunna titta närmare på.

- Seniorpensionen var en borgerlig lösning som Socialdemokraterna anslöt sig till. Sen tyckte S inte att det räckte med bara det och gick vidare med Arnepensionen. Så det går att förändra ett system om man vill. Förändringarna i Danmark hände på ett år, sa Shekarabi.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907