NYHETSARKIVET
2 okt 2020 13:53
FI föreslår dock två alternativ för pensionsprognosen
Finansinspektionen har fått möjlighet att lämna ett remissvar på Pensionsmyndighetens förslag om riktålderns införande i pensionsprognosen.

Myndigheten konstaterar där att begreppet riktålder återfinns i socialförsäkringsbalken och saknas både i Solvens 2-dirketivet samt IORP 2-regelverket. Därför kan inte FI modifiera sina föreskrifter för att beakta detta.

Samtidigt skriver FI att det finns motiv för att prognosinformationen på minPension ska anpassas till tjänstepensionsavtal och privata avtal som gäller för en enskild sparare. Därför föreslår myndigheten i sitt remissvar två beräkningar: en baserad på avtalade pensionsåldrar och en baserad på begreppet riktålder.

"I de förval som läggs in i prognoserna bör pensionsålder baseras på de förhållanden som gäller för de enskilda tjänstepensionsavtalen och de privata pensionsavtalen, inklusive riktålder för de allmänna pensionsförmånerna. Det är samtidigt viktigt att begreppet riktålder på sikt får ett större generellt genomslag. Därför kan riktåldern parallellt få ligga till grund för en alternativ förvalsberäkning baserat på att förmånerna i samtliga avtal justeras i enlighet med begreppet ”uppskjutet uttag” i de fall där avtalad pensionsålder är satt lägre än riktåldern. Begreppet riktålder bör då kopplas till en förklarande text som läggs in i anslutning till förvalet av pensionsålder", enligt FI:s remissvar som är signerad av enhetschefen Åsa Larson.

Förslaget är ett av de alternativ som Pensionsmyndigheten inte vill ha. Så de två myndigheterna har olika utgångspunkter och kommer till olika slutsatser.

Att avtalsparter, Finansinspektionen och Pensionsmyndigheten tycker olika är inte att förvånas över. Om alla avtal skulle beräknas och prognostiseras likformigt och innehålla en ”nudge” mot högre ålder vid pensionsuttaget så skulle avtalsparternas ”särart” erodera och göra att staten klampar in på parternas område. Men visst, för spararna skulle det nog vara en väsentlig förbättring att ha en prognos för hela pensionen på MinPension.

Det skulle göra det lättare att se vilka pengar man har att besluta om och först därefter fatta beslut om och när man vill plocka ut de olika delarna. Men det gillar inte avtalsparterna.

Collectums pensionsexpert Tomas Carlsson skriver idag på Twitter:

"Självklart så ska inte tjänstepensioner "styras" av Pensionsmyndigheten. Det (tjänstepensionsförsäkringar) är ett avtal mellan arbetsgivare och anställd. Precis som man förhandlar om lön."

Hur var det nu det hette, "rör inte min kompis"…
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907