Nyligen publicerade EU-kommissionen en ny handlingsplan för arbetet med kapitalmarknadsunionen. Handlingsplanen omfattar åtgärder på 14 områden som är viktiga för att stimulera den ekonomiska tillväxten, där översynen av Solvens 2 och IDD-regelverken är två av dessa.
De här två översynerna är viktiga för att försäkringsbranschen ska kunna bidra till återhämtningen efter Covid-19 som en stor investerare, skriver Svensk Försäkring idag.
"Försäkringsbranschen bidrar i sin roll som stora investerare till en nödvändig grön ekonomisk återhämtning efter Covid-19. Det är nu viktigt att utfallet av kapitalmarknadsunionen blir åtgärder som underlättar för försäkringsföretagen att i större utsträckning kunna bidra till denna återstart", säger Svensk Försäkrings chefsekonom Magnus Vesterlund.
Solvens 2-översynen skulle blivit klar i år men har blivit försenad på grund av pandemin. Nu kommer EU-kommissionen med nya förslag under det tredje kvartalet 2021.
"2020-översynen behandlar många viktiga frågor för den svenska och europeiska försäkringsbranschen, exempelvis att minska den omotiverat stora riskmarginalen, minska bördan av tillsynsrapportering och få proportionalitetsbedömningarna att fungera bättre", säger branschorganisationens ekonom Jonas Söderberg.
EU-kommissionen har även efterfrågat synpunkter på 2020-översynen i en konsultation som ska besvaras senast den 21 oktober.
IDD-översynen ingår i delen av handlingsplanen som syftar till att öka konsumenternas förtroende för finansmarknaden. Översynens mål är att säkerställa adekvat rådgivning och information för konsumenterna som är tydlig och jämförbar. Samtidigt täcker den också frågan om att strömlinjeforma relevanta regler i IDD och för MiFID 2.
"Det är mycket positivt att EU-kommissionen ser över regler för provisionsersättningar och upplysningskrav. Det är viktigt att konsumenterna får adekvata råd samt information som är enkel och tydlig. Däremot krävs stor försiktighet när det handlar om att strömlinjeforma de två regelverken IDD och MiFID II", säger Anna Hall, jurist på Svensk Försäkring.
Försäkringsprodukter skiljer sig i många avseenden från andra finansiella produkter och IDD tar om hand de särskilda konsumentbehov som finns vid distribution av försäkringsprodukter. Det går därför inte att slentrianmässigt låta reglerna i MiFID II vara utgångpunkt för motsvarande regler i IDD, menar Svensk Försäkring.