Fackförbundet Kommunal har i sin nya rapport om pensioner laborerat med vad en höjd avgift i pensionssystemet skulle få för effekt på medlemmarnas pensioner.
Detta presenterade Kommunals samhällspolitiska chef Lisa Bondesson också i gårdagens sändning av Pensionsstudion.
Slutsatsen var att pensionshöjningen blir marginell så vida du inte är en tjänsteman med högre lön. Inte ens om avgiften skulle höjas med fyra procentenheter skulle det få någon större effekt.
Anledningen är att bostadstillägget och garantipensionen då skulle sänkas, vilket leder till att skillnaden även efter höjningen bara blir mellan 350 till 800 kronor efter skatt. För en tjänsteman blir det dock en rejäl höjning med över 3 000 kronor extra i disponibel inkomst varje månad. (Beräkningarna är utförda med Pensionsmyndighetens typfallsmodell och bygger på snittinkomsten i Kommunal som innebär en månadslön på 25 000 kr.)
- Vi tittade på en så pass stor avgiftshöjning i rapporten mest för att kunna visa att inte ens en höjd avgift med fyra procentenheter ger mer än ett par hundra i pension, sa Bondesson i studion.
Det Kommunal vill mer är en förstärkning av sjukförsäkringen och att de som behöver ska täckas där i stället för att tvingas till ett tidigare pensionsuttag.
- Eftersom vi har så pass många medlemmar som blir utförsäkrade eller sjukskrivna måste det fångas upp av ett starkt sjukförsäkringssystem. Samtidigt måste vi ha ett arbetsliv som gör att våra medlemmar kan arbeta längre, sa hon.
Rapporten och frågan om pensioner kom upp inom fackförbundet på grund av åldershöjningen inom pensionen.
- Många av våra medlemmar blir provocerade av att höra att vi lever allt längre och att folk har möjligheten att arbeta högre upp i åldrarna. Det är inte verkligheten för våra medlemmar, sa Bondesson.
Pensionssystemet och dess framtid är dock inte en fråga som står högt på Kommunals agenda.
- Vi skulle gärna värna om pensionssystemet som alla andra. Men att försvara systemet är inte vår främsta uppgift. Vår uppgift är att försvara levnadsvillkoren för medlemmarna och för många kvinnor i Sverige. Det är en jämlikhetsfråga och en rättvisefråga, avslutade Bondesson.
Missade du gårdagens avsnitt av Pensionsstudion? Här kan du anmäla dig och se i efterhand:
Pensionsstudion, avsnitt 2