NYHETSARKIVET
29 sep 2020 14:07
Shekarabi: Jag är inte nöjd med situationen idag och tänker inte skämmas för det
Idag gästade socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi vårt nya tv-program Pensionsstudion och diskuterade det väldigt kritiserade inkomstpensionstillägget.

Han sa att kritiken var väntad men var samtidigt orolig över den dogmatiska inställning systemets försvarare visat.

- Det finns alltid en risk att de som byggt ett system antar en dogmatisk inställning, där alla ändringar, alla justeringar, alla förbättringar ifrågasätts för att systemet får en egen roll. Vår roll som politiker är att kritiskt granska alla system och identifiera det negativa och justera. Det är en inställning jag alltid haft. Jag blir orolig när experter och makthavare blir dogmatiska. Dogmen är farlig i ett samhälle för ingen vågar då ifrågasätta den, sa han.

Att det får stora följdeffekter när man ändrar i system som funnits länge uppger han att man tänkt noga på. Det är därför Pensionsgruppen landat i två överenskommelser, där den ena är att inkomstpensionstillägget införs nu eftersom de som har för låga pensioner inte kan vänta fem eller sex år. Den andra överenskommelsen är att en permanent lösning ska tas fram inom ramen för pensionssystemet.

Det understryks att inkomstpensionstillägget är en kortsiktig lösning. Samtidigt har reformen inget slutdatum, vilket oroar många. Men det beror bara på att Pensionsgruppen hanterar frågorna och det tar tid för sex partier att komma överens.

- Ibland tar det väldigt lång tid eftersom systemet bygger på konsensus. Det finns redan i Pensionsöverenskommelsen från 2017 en punkt att man ska se över avgifterna i systemet. Det är för låga inbetalningar i systemet. Och pensionsåldern ska höjas. Men redan idag är pensionerna för låga och det kommer vi inte ifrån, sa han.

Han lyfte ett problem som finns här och jämförde med Danmark. Genomsnittspensionen för en kvinna i Sverige är 11 600 kronor medan grundnivån i Danmark är över 20 000 svenska kronor.

- Alltså är genomsnittsnivån här nästan 10 000 lägre än grundnivån i Danmark. Då måste vi ställa oss frågan om vi levererat.

Inkomstpensionstillägget är Socialdemokraternas förslag men till mångas förvåning har man lyckats få med sig de borgerliga partierna. Det beror enligt Shekarabi på att alla politiker oavsett parti inser att Sverige har ett problem och att pensionerna är för låga för grupper som jobbat ett helt yrkesliv och haft låga löner.

Socialförsäkringsministern tror dock inte att man eroderar systemet och riskerar att få en sydeuropeisk modell med budgivning på pensionsnivåer, där grupper kräver högre pensioner som staten sedan får täcka. Inte heller tror han att det är så enkelt som att säga att pensionssystemet är frikopplat från statsfinanserna.

- Äldreförsörjningsstödet, garantipensionen och pensionstillägget, de är inte frikopplade. Så det är inte hela bilden, sa han i Pensionsstudion.

Shekarabi återkom till att pensionerna är för låga för breda grupper, inte minst för LO-kollektivet. Alla politiker är därför skyldiga ett svar. Frågan har funnits sedan 90-talet och det är nu dags att ta tag i det.

- Det är dags att vi tittar på det - ni säger att pensionstillägget är fel. Vad är partierna runt bordet i Pensionsgruppen då beredda att komma överens om när det gäller inbetalningarna till systemet, om det nu är systemet man värnar om? Det största hotet mot pensionssystemet är att det tappar legitimitet bland medborgarna. Levererar systemet för låga pensioner så tappar det legitimitet och då har vi ett stort problem, sa han och undrade varför det var så kontroversiellt att sätta fokus på grupper som inte är tjänstemän.

- Jag är inte nöjd med dagens situation och det tänker jag inte skämmas över. Jag tänker inte skämmas för att jag tycker att det är orättvist att genomsnittspensionen för kvinnor är 11 600 kronor. Det är jag och de andra politikerna som har ansvar för det. Det är inte så att pensionssystemet står fritt från politikernas beslut. Politiska partier har skapat det här, sa socialförsäkringsministern i den avslutande utfrågningen i dagens sändning av Pensionsstudion.

Vill du se dagens avsnitt av Pensionsstudion? Du hittar mer information här: Pensionsstudion, avsnitt 2
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907