NYHETSARKIVET
28 sep 2020 13:39
SPP: Staten måste besluta om fossilfri pensionsförvaltning
Om regeringens målsättning att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland ska bli verklighet och det finansiella systemet bidra till det, måste det fattas beslut att all kapital- och tjänstepensionsförvaltning som sker på uppdrag av staten ska vara fossilfri.

Så skriver Staffan Hansén och Åsa Wallenberg, vd:ar för SPP respektive dotterbolaget SPP Fonder i en debattartikel på Aktuell Hållbarhet.

Finansmarknadens roll i detta är central och pensioner och annan kapitalförvaltning är avgörande verktyg för hållbarhetsarbetet. Till och med aktörer som inte insett allvaret i klimatutmaningen bör av rent affärsmässiga skäl fundera på att dra sig ur fossila investeringar. Regleringar och skatter kommer göra att de här branschernas lönsamhet tydligt minskar.

Men regeringens arbete och påverkan på finansmarknaden är begränsad. Ett exempel på det är att det saknas fokus på tydliga hållbarhetskrav i upphandlingar av förvaltning för statliga stiftelser och bolag, menar Hansén och Wallenberg.

"Idag upphandlas återkommande tjänstepension utan hållbarhetskrav och exempelvis tjänstepensionen för statligt anställda (PA 16) hade inga bindande hållbarhetskrav vid upphandlingen. Stiftelser som står under indirekt statlig kontroll, till exempel KK-stiftelsen, förefaller ha lägre krav på hållbara investeringar än vad man ställer på den forskning som finansieras. Och även den omfattande och uppmärksammade premiepensionen har låga hållbarhetskrav för deltagande fonder, sett till de klimatmål riksdag och regering fastställt", skriver de i debattinlägget.

Ska regeringens ambition hålla måste krav på fossilfria investeringar införas på alla områden där staten eller dess företrädare har inflytande över pensions- och kapitalplaceringar. Miljarder av statligt kontrollerat kapital går istället i motsatt riktning nu. Fokus hamnar ofta på AP-fonderna men det är egentligen värre i statliga bolag, stiftelser och myndigheter.

"De olika besluten är fattade långt ned i myndigheter, stiftelser och bolag där klimathänsyn kanske haft låg prioritet, och frågan inte väckts", skriver de och menar att Per Bolund i det nyinrättade klimatkollegiet borde driva på för genomlysning och omställning även i statens arbete.

"Påverkan vore betydande av att öka pensionssystemets hållbarhet och se till att statliga aktörer leder klimatarbetet genom att genomgående investera fossilfritt. Corona-krisen ger oss en ny chans att göra en hållbar och grön omstart. Klimatkollegiet är ett bra forum för regeringen att säkra bättre förutsättningar för Sverige att klara klimatmålen. När kollegiet i höst börjar sitt arbete gäller det att inte glömma bort finanssektorn, utan göra hemläxan för att styra fler investeringar mot fossilfritt", uppger Wallenberg och Hansén.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907