En utredning av en långdragen reform som ska genomföras på lite mindre än en månad låter som att Pensionsmyndigheten får ganska lite tid på sig. Men det håller inte fondtorgschefen Erik Fransson med om.
- Vi anser att tiden är tillräcklig. I och med att vi löpande analyserar fondtorgets utbud och egenskaper börjar vi inte från noll, utan en del av analysen är redan gjord i den löpande verksamheten, säger han till Pensionsnyheterna.
Steg ett av PPM-reformen tog ganska lång tid att slutföra och var ganska resurskrävande. Pensionsmyndigheten ser dock redan tydliga effekter av omstöpningen. Vad gäller de framtida effekterna, som ska lämnas, innehåller prognoser alltid en viss osäkerhet.
Däremot har steg ett helt klart redan höjt säkerheten för spararna. Med skyddsåtgärderna på plats kommer den sannolikt även att fungera i framtiden, menar Fransson men varnar för uppfinningsrikedom hos vissa.
- Utvecklingen står dock inte still och det vore naivt att tro att de oseriösa aktörerna inte skulle försöka att hitta nya sätt att ta sig igenom skyddsnätet, säger han.
Ur ett förvaltningsperspektiv slinker det dock fortfarande igenom produkter som håller en låg kvalitetsnivå.
- De betraktar vi inte som oseriösa, men det vore bättre för kvalitetsnivån på fondtorget och spararna om de inte var med. Den kvalitetshöjningen kommer dock att inträffa i och med genomförandet av Steg 2 och införandet av ett upphandlingsförfarande istället för ett anslutningsförfarande som vi har nu, säger Fransson.
På ett digitalt seminarium förra veckan uppgav Fransson att det inte var bråttom ur ett säkerhetsperspektiv att genomföra steg två av PPM-reformen, men att det var lika bra att få det gjort direkt när det ändå ska göras.