Den 9 september publicerade vi en artikel där förre pensionskonsulten Anders Palm gör gällande att PRI:s ränteåtaganden är olagliga. Detta eftersom räntesatsen som används för att diskontera åtagandena avviker från de räntesatser som FI använder. Det har fått PRI Ideell förening att inkomma med ett genmäle till redaktionen.
Arbetsmarknadens parter har sedan tillkomsten av Tryggandelagen genom kollektivavtal träffat överenskommelser om pensionsplaner. En allmän pensionsplan ska innehålla allmänna grunder för pensionering av en kategori arbetstagare och den ska tryggas genom en kreditförsäkring eller genom avsättning till pensionsstiftelse. Parterna har tillämpat Tryggandelagen på ett sådant sätt att det med allmänna grunder även menas grunder för beräkning av skuldens storlek vid tryggande i egen regi. Således ligger det inom ramen för det träffade kollektivavtalet, skriver PRI:s ordförande Michael Runnakko och särskild befattningshavare Björn Nilsson i genmälet.
"Allt under förutsättning att planen i övrigt uppfyller villkoren för att utgöra allmän pensionsplan. Den modell som tillämpats i närmare 60 år tillämpas alltjämt utan att den tillämpningen trätt arbetstagare eller arbetsgivare förnär. Inte heller har tillsynsmyndigheten dåvarande Försäkringsinspektion eller nuvarande Finansinspektion under dessa år haft något att erinra. I tjänstepensionsbeskattningsutredningen (SOU 2015:68), som inte är mer än en utredning, sökte utredningen kodifiera den tillämpning som arbetsmarknadens parter genom PRI Ideell förening haft sedan mitten på 1960-talet", skriver de.
Nästa punkt de besvarar i genmälet handlar om diskonteringsräntan.
"I 3 § andra stycket i föreslagen lydelse i Tryggandelagen sägs: Pensionsreserv enligt allmän pensionsplan ska beräknas enligt de grunder som anges i planen. Premien i Alecta för en tjänstepensionsförsäkring för ITP 2 ålderspension är vid inlösen väsentligt högre (för närvarande) än den redovisade pensionsskulden i juridisk person. Anledningen till det är främst antagandet om diskonteringsränta (brutto 4 %). Diskonteringsräntan vid egen regi är satt utifrån företagens långsiktiga räntabilitet. Föreningen har därför inte ansett att det funnits skäl att ändra nu gällande diskonteringsränta.
Pensionering i egen regi tar inte primärt sikte på att arbetsgivarna ska lösa in åtagandena i Alecta men om inlösen sker, t.ex. vid konkurs, meddelar PRI Pensionsgaranti vilken premie Alecta fordrar vid inlösen. Det bör också understrykas, att PRI Pensionsgaranti säkerställer, oavsett inlösenpremiens storlek, arbetstagarnas pensionsrätt. Detta oaktat i vilken utsträckning PRI Pensionsgaranti kan göra gällande sin premiefordran i en konkurs", skriver Runnakko och Nilsson.
Pensionsnyheterna drar med detta ett streck i debatten och överlåter åt de inblandade att kommunicera direkt med varandra.