Reformera pensionssystemet och använd pensionsfonderna till samhällsnyttiga investeringar. Det skriver V-ledamoten Ali Esbati i en krönika i TCO-tidningen Arbetsvärlden.
Den genomsnittliga livslängden ökar och ett pensionssystem måste fördela mer mellan generationer vid varje tidpunkt, om utbetalningarna till dem som arbetat tidigare växer snabbare än inbetalningarna från dagens arbetstagare. Men bara för det behöver vi inte ha ett system som överför risk från samhälle till individ och som premierar höginkomsttagare framför dem som "slitit ned kroppen till låg betalning och vars främsta vinnare är ägare av och operatörer vid finansiella institutioner", skriver han.
Han pekar på att EU-kommissionen redan 2007 varnat för att ett oförändrat svenskt pensionssystem skulle föra svenska pensioner mot botten i Europa inom några decennier, räknat i förhållande till slutlön.
"Fackförbundet Kommunal dundrade häromdagen om att "Pensionsgruppen (S, MP, C, L, M och KD) för en politik som tvingar arbetarklassens kvinnor att välja mellan att få en kortare tid som pensionär eller ännu lägre pension för att rädda pensionerna för medelklassen". Det är en god beskrivning av hur systemet omfördelar", skriver han och pekar samtidigt på att många inom medelklassen också skulle tjäna på ett bättre pensionssystem.
"Ett samhälle med färre fattiga äldre blir mer robust också för den som för tillfället råkar ha sitt på det torra. Och inte minst: de allra flesta skulle tjäna på att de enorma pengar som ackumuleras i det pålagda pensionssparandet, användes till samhällsnyttiga investeringar, snarare än att utgöra ett gigantiskt, lukrativt bollhav med ständig påfyllning för banker, försäkringsbolag och andra finansiella sjöfarare", säger han.
Ardalan Shekarabis omdebatterade reform för ett inkomstpensionstillägg har gjort att han på vissa håll kallats för landets farligaste politiker just nu, men Esbati menar att S enbart krampaktigt håller fast vid att pensionssystemets "fundamentala brister ska städas bort från den politiska debatten och in till det väktarråd som pensionsarbetsgruppen utgör".
Han avslutar med att en bred debatt om att pensionssystemet borde starta istället och att samhället återigen diskuterar vad som är rimlig ersättning efter ett fullt arbetsliv, samt om målen med användandet och fördelningen av finansiella resurser.
"Alltså genuint politiska stridsfrågor. Ingen ska nog räkna med att detta alternativ ska stiga fram ur regeringskansliets stiltje. Men låt oss hoppas att Kommunals försök att veva igång en seriös diskussion följs av andra som värnar folkflertalets intressen", skriver Esbati.