NYHETSARKIVET
20 aug 2020 13:12
’Nudging’ gör att de flesta går i pension vid 65
De flesta svenskar går i pension vid 65, trots att det allmänna pensionssystemet saknat en pensionsålder i tjugo år. En stor anledning till det är ’nudging’, det vill säga en mild knuff i den riktningen, visar en ny underlagsrapport från Delegationen för senior arbetskraft som publiceras idag.

"Informationen kring pensionering är ofta komplicerad och gör det svårt för människor att fatta kloka beslut om sitt arbetsliv och sin pension, och att bryta den starka normen att pensionsåldern är 65", säger delegationens ordförande Anders Ferbe i en kommentar.

Delegationen menar att både forskning och statistik över pensionering pekar på att antagandet om ekonomisk rationalitet ofta inte överensstämmer med verkligheten och människors verkliga agerande. Detta har ofta påpekats när det gäller investeringsbeslut men gäller även vid pensioneringsbeslutet. Personer som är 65 eller äldre ökar inte antalet timmar de arbetar i takt med att medellivslängden stiger, trots att de väldigt ofta både kan och vill.

Här menar delegationen att skillnaden i arbetskraftsdeltagande mellan åldersgrupperna 60-64 år och 65-69 år inte bara kan bero på skillnader i hälsa, utbildningsnivå eller ekonomi.

"Det finns goda skäl att tro att den starka 65-årsnormen inför pensioneringsbeslut till stor del beror på nudging i regler och information, därför borde det övervägas att genomföra en bred kartläggning i vilken omfattning det faktiskt förekommer sådan medveten eller oavsiktlig nudging, och hur denna påverkan skulle kunna minska", säger tidigare departementsrådet och rapportförfattaren Ingemar Eriksson, som ledde den stora pensionsåldersutredningen "Åtgärder för ett längre arbetsliv", som presenterades 2013.

I rapporten betonas dock att det inte finns några studier eller analyser i Sverige som kartlägger om det förekommer nudging inför pensioneringsbeslutet.

"Det är dock rimligt att anta att åtskilliga av de metoder för nudging som redovisas i den beteendeekonomiska forskningen förekommer medvetet eller oavsiktligt inför 65-årsdagen. Beteendeekonomisk forskning tyder således på att nudge är särskilt viktigt om informationen inför viktiga val är omfattande, teknisk och svårförståelig. Det ökar risken att personer följer sin intuition, som till betydande del kan antas styras av vad andra gör. Reglerna i de allmänna pensionerna, tjänstepensionerna, skatterna m.fl. program är så komplicerade att det i stort sett är omöjligt att begripa hur olika val inför pensioneringen kommer att påverka inkomsterna efter skatt under en längre tid. Trots ökade ambitioner under många år att ge medborgarna bättre beslutsunderlag om pensioner är rationella val därmed uteslutna för de flesta utom möjligen för pensionsexperterna på myndigheterna", enligt rapporten.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907