Morningstar lanserar sitt nya fondbetyg Morningstar Quantitative Rating i Sverige. Analyshuset beskriver det som "framåtblickande fondbetyg" och använder AI.
"Poängen med Morningstar Quantitative Rating (MQR) är att fler fonder kan få framåtblickande fondbetyg genom att datorer med AI hitta mönster i de tusentals granskningar av fonder som Morningstars fondanalytiker gör. Över 180 underliggande datapunkter analyseras sedan för varje fond och datorn förutspår vilket betyg en mänsklig analys skulle ge", skriver analyschefen Jonas Lindmark i en krönika.
En trend som redan noterats är att det generellt sett är billigare fonder förvaltade av stora fondbolag som fått höga betyg. Här har SPP och AMF utmärkt sig, även om mindre fondbolag som Spiltan och Agenta fått ännu högre snittbetyg.
Storbankernas fonder har i allra flesta fallen betyget "Neutral", Handelsbanken som ett undantag. Att Handelsbanken är undantag beror på att den lanserat många nya andelsklasser som bara är öppna för stora insättningar som generellt har betydligt lägre avgifter.
Bara fem procent av PPM-fonderna får högsta betyget "Gold" men det förklarar Lindmark med att fondföretagen där ofta erbjuder andelsklasser med högre avgifter och att metodiken för MQR inte tar hänsyn till Pensionsmyndighetens rabattsystem.
"Intressant är att nästan en sjättedel av både svenska fonder och PPM-fonder får det lägsta betyget "Negative". Det ges till fonder med höga avgifter som förvaltas av fondföretag där data pekar mot att har problem, till exempel för att en stor andel av fonderna nyligen fått ny ansvarig förvaltare. Både bland storbankerna och mindre fondbolag finns gott om exempel på fonder med kunder som skulle kunna hitta alternativ i samma kategori med bättre framtidsutsikter", skriver Lindmark.
Fondbetyget började publiceras i USA 2017 och året efter i Europa. Erfarenheten hittills är att fonder som har högsta betyget därefter i snitt ger ungefär 1 procent högre avkastning per år än genomsnittet i samma kategori. Fonder med det lägsta betyget, "Negative", har framtida resultat som avviker ungefär lika mycket nedåt, skriver Lindmark.