Amerikanen Mark Bishop var i allra högsta grad inblandad i brotten som Falcon Funds misstänks för på Malta mellan 2015 och 2016.
- Han hade blivit åtalad för två av de här instrumenten men min bedömning var att vi kunde spara rättegångsdagar och stora advokatkostnader och dessutom är inte han huvudmisstänkt, berättade Ekobrottsmyndighetens åklagare och förundersökningsledare Jerker Asplund för Pensionsnyheterna efter gårdagens pressträff.
Bishop godtog sin dom i den första delen och eftersom han inte skulle kunna få mer än sex månaders extra påföljd på sin tidigare straff påverkas han inte av rättegången som börjar den 17 augusti. Men Ekobrottsmyndigheten har mailkonversationer mellan Bishop och Serwin som visar att de byter ut ett fondbolag eftersom det vägrade köpa in deras instrument.
Åtalet baseras på händelser knutna till fem instrument, varav tre är så kallade Exchange Traded Instruments, ETI. Något annorlunda än under de Sverigecentrerade händelserna i första rättegången.
- I del ett var det frågan om instrument som redan fanns på marknaden men del 2 handlar om instrument som gärningsmännen själva skapat. Det finns en sådan struktur men de bestämde själva vad som skulle stoppas i dem, säger Asplund.
Under pressträffen visades det även upp exempel på affärer genom instrumenten som gärningsmännen kunnat berika sig på.
- Vid minst sex tillfällen 2015-2016 har det bolag som gärningsmännen kontrollerat sålt övervärderade aktier i ett svenskt bolag vid namn Werel AB till ett sammanlagt värde på 207,9 miljoner kronor. De här aktierna har man sålt antingen direkt till de finansiella instrumenten eller till bolag kopplade till de finansiella instrumenten. På det sättet har pengarna runnit ut till gärningsmännen. Mycket av den vinsten har omedelbart använts till egen konsumtion, sa biträdande förundersökningsledare Mårten Hallsten.
Som Asplund redan berättat under gårdagens pressträff var utredningen gällande del två betydligt mer internationell. Men bevisningen även i det här fallet bedömer han som lika god även om det krävde mer omfattande arbete.
- Jag får inte åtala om inte jag bedömer att jag kan få en fällande dom så jag tycker det är bra bevisning. Sen är det lite annorlunda. Den här delen handlar mer precist om hur pengar har gått, som visar på själva brottsupplägget i kombination med mail och vittnesuppgifter medan del ett var mer baserad på mailtrafik, sa Asplund.