I förrgår meddelade Finansinspektionen att man tilldelar banken SEB en anmärkning och böter på en miljard kr för att man inte haft rutiner på plats för att identifiera risker för att penningtvätt skulle kunna ske i bolagets dotterbanker i Baltikum.
Nu fick man "bara" sanktion i form av en anmärkning, inte en varning vilket är nästa steg i sanktionstrappan och en miljard kr i böter är väl grovt räknat en månadsvinst i SEB. Swedbank fick 4 gånger högre böter, 4 miljarder, och även Danske Bank har fått pisk av tillsynsmyndigheten i Danmark.
Pensionsnyheterna har tidigare ställt frågan till Pensionsmyndigheten om det är i enlighet med det fondavtal som man upprättat för aktörer som vill vara med på fondtorget att ha en historia av upprepade penningtvättsaffärer och bristande kontroll. I fondavtalet som de skrivit under står det nämligen att man även historiskt ska ha betett sig på ett sätt som innebär att man medverkar till "God sed på Premiepensionstorget".
Detta gäller även "närstående" och "intressenter", något som det är svårt att säga att dotterbolag i Baltikum är.
Nu har sanktionerna meddelats och frågan är nu hur Pensionsmyndigheten kommer att agera.
- De fondbolag det är fråga om kommer fortfarande att bli föremål för en fortlöpande granskning. Jag antar att de kommer att få ett brev från vår fondtorgsavdelning där de uppmanas att förklara vad som hänt och hur de ser på att de drabbats av sanktioner. När vi får svar på frågorna kan vi ta ställning, säger generaldirektör Daniel Barr till Pensionsnyheterna.
Pensionsmyndigheten har möjlighet att säga upp fondavtalet om man anser att fondbolagen brutit mot det som kallas god sed på premiepensionstorget. Skulle man våga göra det skulle tre av de riktigt stora aktörerna på torget; SEB, Swedbank Robur och Danske Invest, kunna drabbas av ödet att bli utslängda. Penningtvätt kan ju aldrig vara god sed.