NYHETSARKIVET
14 apr 2020 12:45
Extrastämma med deltagare på distans avgör SPK:s omvandling
Nu på torsdag, den 16 april, kommer SPK att hålla en extrastämma där man ska fatta det historiska beslutet att byta associationsform från tjänstepensionskassa till tjänstepensionsförening. Beslutet innebär att man då kommer att följa den nya lag som regeringen skapat med grund i EU:s IORP2-direktiv, som klubbades i december 2019.

- Vi är väl förberedda och vi kan i princip skicka ansökan när stämman är klar, säger Lars-Åke Vikberg, vd för SPK till Pensionsnyheterna.

Nu är det inte alldeles enkelt att ordna en extrastämma i Coronatider men efter kontakter med Finansinspektionen och Bolagsverket har man fått klartecken för att vissa av ledamöterna ute i landet ska kunna medverka på telefon, för att ta del av stämman på distans.

- Vi har också en punkt i dagordningen där alla ska få lämna samtycke till att stämman hålls med vissa av delegaterna på distans. Men stämman kommer att hållas fysiskt i Stockholm där några av ledamöterna finns representerade fysiskt, säger Lars-Åke Vikberg.

En komplikation är att man just nu på finansdepartementet håller på att ta fram nya och uppmjukade regler för bland annat kapitalkraven och att den remissen ännu inte är klar. Det är dock inget som bekymrar Lars-Åke Vikberg.

- De regler som togs i december är ju bättre för oss än de som föreslagits tidigare när vi arbetat mot de nivåer som gäller i Solvens 2. Det innebär att vi kommer att få krav på oss som motsvarar det nuvarande trafikljussystemet redan i övergången och att det bara kan bli ännu lättare när regeringen kommer med nya förslag, i enlighet med det tillkännagivande som finansutskottet kom med i november, säger Lars-Åke Vikberg.

När det gäller läget under den pågående Coronakrisen är det heller ingen ko på isen, åtminstone inte för närvarande.

- Vi hade en förhållandevis låg aktieexponering redan innan krisen för att vi tog höjd för att kunna klara byte av regelverk där många av reglerna var oklara länge. Nu visar det sig att övergången när det gäller kapitalkraven blivit enklare, inte minst för att FI gick in och ändrade i sina föreskrifter och ökade tiden för anpassningen till den nya diskonteringsräntan och UFR-räntan. Det gör att vi får fem års tid på oss från 2021 att gå från UFR-nivån 4,20 procent till EIOPA-nivån med successiv nedtrappning, säger Lars-Åke Vikberg.

Så även om hela framtiden är osäker i de kristider som råder så ser framtiden ljus ut, åtminstone vad gäller hot från lagstiftare och tillsynsmyndigheter.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907