Coronapandemin har fått många att komma med kreativa förslag för hur man kan mildra de ekonomiska effekterna av krisen. Idag skriver Söderberg & Partners vd Gustaf Rentzhog och företagets chef för företagsförsäkring, Björn Thorstrand, att det finns bättre sätt att förse krisande företag med likviditet än att skicka 500 miljarder kr till Riksbanken, som i sin tur skulle kunna avropas av bankerna för att stötta företagen.
Intresset från bankerna har inte varit särskilt stort och artikelförfattarna skulle gärna se att man använde företagens avbrottsförsäkringar i stället.
"Förstå oss rätt här - bankerna har en nyckelroll i hanteringen av den rådande situationen. Men om de inte planerar att utnyttja de 500 miljarder som Riksbanken avsatt kan dessa pengar komma till betydligt större nytta någon annanstans", skriver de båda och anser att "någon annanstans" skulle kunna vara i försäkringsbolagen.
Företag som har vanliga företagsförsäkringar har ett skydd mot avbrott i verksamheten som ger ekonomisk ersättning. Men effekterna av Coronakrisen är inte en ersättningsbar skada eftersom den klassas som force majeure.
"Rent tekniskt motiverar försäkringsbolagen att avbrottsförsäkringarna endast täcker situationer som uppkommit genom beslut tagna av polis och/eller räddningstjänst, inte av Folkhälsomyndigheten."
Här tycker de båda att om försäkringsbolagen, med stöd av de pengar som Riksbanken ställt upp med och som bankerna inte vill ha, inkluderar beslut av Folkhälsomyndigheten i sina villkor så skulle drabbade bolag kunna ersätta sina kunder.
Med den här villkorsändringen skulle försäkringsbolagen, som är vana att bedöma skador och reglera dessa, kunna ersätta drabbade företag och "kanalisera statliga pengar på ett ändamålsenligt vis. Det är inte enkelt för Riksbanken eller någon annan statlig funktion att göra detta på egen hand, men försäkringsbranschen är väl rustad att göra det. Att hjälpa försäkringsbolagen att aktivera avbrottsförsäkringsskyddet för alla företag skulle med andra ord kunna rädda hundratusentals jobb, och det är en lösning som går att administrera omgående", avslutar Söderberg & Partners sitt inlägg, som återfinns i sin helhet på DI Debatt idag.