De stora aktörerna på den svenska liv- och pensionsmarknaden har stått emot den senaste tidens turbulens relativt väl, trots att börsraset varit det kanske snabbaste och största i modern tid.
Avkastningen har visserligen drabbats men på grund av antingen defensiva eller väldiversifierade portföljer står bolagen fortfarande stadigt, enligt företrädare för branschen som Pensionsnyheterna pratat med. Konsensus är också att i nuläget stå fast vid långsiktiga placeringsinriktningar och inte agera för snabbt och sälja tillgångar i stressade lägen.
- Kortsiktigt agerande av den typen är sällan bra för vare sig marknaden eller för avkastningen, säger Länsförsäkringar Livs vd Jakob Carlsson, som tillägger att bolaget reducerade aktierisken något innan krisen inträffade,
Reduceringen av aktierisken i Länsförsäkringar Liv beror dock på ett ansvarsfullt balanserande av risktagandet just för att bolaget ska kunna tåla kraftiga nedgångar, menar Carlsson.
AMF har förvisso justerat sitt innehav lite eftersom effekterna av coronasmittan blivit tydligare, men att den långsiktiga grunden kvarstår.
- Det gäller inte minst i det 30-tal svenska bolag som vi är stora ägare i, och i våra fastigheter och alternativa investeringar. Därför använder vi framförallt våra likvida tillgångar, det vill säga utländska aktier och räntebärande papper, för att göra justeringar för den här typen av händelser, säger AMF:s kapitalförvaltningschef Tomas Flodén.
Även Skandia använder sig av likvida räntebärande tillgångar för att justera och i nuläget har bolaget inte behövt sälja några tillgångar, uppger kapitalförvaltningschefen Lars-Göran Orrevall.
- När världens aktiebörser har tappat en fjärdedel av sitt värde på en månad så har vår portfölj bara tappat några enstaka procent. Det beror främst på vår allvädersportfölj, en väl diversifierad portfölj med mycket alternativa investeringar. Ett bra skydd i portföljen har också varit en hög andel utländsk valuta eftersom kronan oftast försvagas i kristider, säger han.
Hos Folksam Liv vill man inte kommentera exakt vilka förändringar man gjort men vice vd:n Michael Kjeller säger att bolaget står fast vid sina långsiktiga planer och att fastigheter och infrastruktur är bra alternativ till riskspridning.
Om det är någon oro hos branschen så ligger den vid hur de samhälleliga effekterna blir och hur alla små och medelstora företag kommer påverkas. Någon oro för de egna bolagens situation finns inte i nuläget.
- Vi ska klara en sådan här marknadsturbulens och betydligt värre ändå. Vi kan sitta still i båten, men har mandat och utrymme att både öka och minska risknivån och håller ett vakande öga på vad som händer, säger Folksams Michael Kjeller.
Krisen vi nu är mitt inne i kom snabbt och har haft en brutal effekt på den globala ekonomin. De senaste åren har nästan samtliga i pensionsbranschen haft väldigt starka resultat och levererat bra avkastning, men samtidigt varnat för sämre tider. Även efter det att många haft sina bästa avkastningstal på decennier förra året, har varningarna fortsatt och det som hänt i år har inte fått någon att omvärdera sina långsiktiga planer för kapitalförvaltningen.
- Nej, inte egentligen. Vi har under ganska många år nu flaggat för att vi är på väg mot en mer lågavkastande miljö, och ställt om mot mer långsiktiga tillgångar. Vi visste naturligtvis inte att en pandemi skulle komma, men att vi gick mot tuffare tider var vi ganska säkra på. Sedan får vi utvärdera vad de långsiktiga konsekvenserna av de massiva fiskala räddningspaketen kan bli för realekonomin och de finansiella marknaderna, säger AMF:s Tomas Flodén.
Skandias Lars-Göran Orrevall säger detsamma och menar att fokus kvarstår på "allväderstänket" som hittills varit nyckelfaktor till bolagets framgång. Utvecklingen har hittills haft en begränsad påverkan på Folksams verksamhet. Bolaget följer utvecklingen noga men står stabilt och har portföljer som är konstruerade för att klara av den här typen av risker, menar Kjeller.
Och Länsförsäkringar Livs Jakob Carlsson manar till långsiktigt tänkande, samtidigt som han betonar att bolaget analyserar alla konsekvenser av det som händer.
- Jag tycker att Finansinspektionens uttalande från i fredags (där man uppmanade försäkringsbolagen att inte paniksälja utan agera långsiktigt i kraft av sina buffertar, reds anm.) visar att de är inne på samma linje. Det skulle vara negativt för marknaderna och för pensionsspararna om stora livbolag börjar tvivla på sitt risktagande när marknaderna redan är svaga, säger han.
I samband med den här artikeln kontaktade Pensionsnyheterna även Alecta, som valde att inte uttala sig med hänvisning till att läget är så osäkert just nu.