Pensionsmyndigheten har nyligen publicerat en rapport om hur de förmånsbestämda tjänstepensionerna påverkas av deltidsarbete innan 65 eller tidig pension. Rapporten var även föremål för diskussion vid det seminarium myndigheten hade tillsammans med Pensionsnyheterna den 10 mars.
Syftet med granskningen är att skapa en samlad bild över de kollektivavtalade förmånsbestämda tjänstepensionerna och ge vägledning till de som funderar på att antingen gå ner i arbetstid innan 65 eller planerar ett tidigt uttag.
Slutsatsen är inte så förvånande: den negativa effektens storlek beror i stor utsträckning på deltidsarbetets längd och vilket avtalsområde man tillhör. Dessutom visas det att variationer mellan avtal minskar vid högre inkomst och fler deltidsarbetande år.
Mest påverkas tjänstepensionen för statsanställda inom PA16 avdelning 2 och privatanställda tjänstemän inom ITP2. Det gäller om man deltidsarbetar ett eller flera av de fyra sista åren mellan 61 till 65 års ålder, enligt Pensionsmyndighetens granskning.
"Allra störst påverkan på pensionen får de med höga inkomster, men framför allt inom ITP 2, vilket beror på att det är en större del av deras pensioner som är förmånsbestämda jämfört med övriga avtalsområden", enligt rapporten.
Minst drabbas däremot kommun- och regionanställda inom avtalsområdet KAP-KL. Det beror mest på att den förmånsbestämda pensionen bara ger ersättningar ovanför taket till intjänandet för den allmänna pensionen och utgör därför en mindre del av den totala tjänstepensionen i förhållande till jämförda avtal.
"Den pensionsmedförande lönen inom KAP-KL beräknas även på ett fler antal år innan 65 års ålder. Detta leder till att en anställd inom KAP-KL i praktiken kan arbeta deltid de sista tre åren innan 65 års ålder utan att det påverkar den förmånsbestämda tjänstepensionen, samtidigt som deltidsarbete får effekt från och med första året i de jämförda avtalen", skriver Pensionsmyndigheten.
När det gäller inkomster under taket för intjänande till den allmänna pensionen så minskar tjänstepensionen PA16 avdelning 2 och ITP2 med sex till åtta procent vid 50 procents deltidsarbete mellan 61 till 65 års ålder. För KAP-KL är det fyra procent istället.
En slutsats som Pensionsmyndigheten drar är att mekanismerna i de förmånsbestämda tjänstepensionsavtalen begränsar minskningen vid deltidsarbete i nästan lika stor grad som i de avgiftsbestämda avtalen. Så länge man tjänar under taket för intjänande om 7,5 inkomstbasbelopp så existerar knappt någon skillnad i minskning av pension vid deltidsarbete mellan individer som omfattas av förmåns- respektive avgiftsbestämda tjänstepensioner.