Det andra steget av AP-fondernas nya och friare placeringsregler kom den 11 mars efter ett riksdagsbeslut och Fjärde AP-fondens vd Niklas Ekvall är först ut med att välkomna "moderniseringen".
Rent konkret får AP-fonderna 1-4 nu större möjligheter till att allokera kapital till onoterade direktinvesteringar genom att en högsta rösträttsandel i ett riskkapitalföretag höjs från 30 till 35 procent, möjlighet för sådant riskkapitalföretag att även investera i illikvida krediter samt möjlighet att göra direktinvesteringar i onoterade bolag vid sidan av riskkapitalfonder som en AP-fond redan är investerad i.
"Det är mycket positivt att riksdagen nu har beslutat om detta andra steg i moderniseringen av AP-fondernas placeringsregler. Det första steget som trädde i kraft 2019 innebar bland annat att AP-fonderna fick utökat utrymme för onoterade investeringar. Detta andra steg fokuserar primärt på att ge AP-fonderna ökad flexibilitet vad gäller investeringsformerna för dessa onoterade investeringar, med syfte att skapa ännu bättre förutsättningar för långsiktighet och kostnadseffektivitet", säger Niklas Ekvall i en kommentar.
Onoterade investeringar som AP-fonderna redan satsat på är den mellan Första-, Tredje- och Fjärde AP-fonden gemensamt etablerade infrastrukturbolaget Polhem Infra. Genom satsningen ska investeringar göras i hållbar infrastruktur i Norden inom bland annat förnybar kraftproduktion, energilagring, energidistribution och digital infrastruktur.
Uppbyggnaden av den onoterade portföljen sker dock stegvis över flera år eftersom stor vikt ska läggas på att hitta rätt affärstillfällen, menar Ekvall.
Fonderna har däremot i väntan på de nya reglerna förstärkt resurserna inom alternativa tillgångar. Till exempel skrev Pensionsnyheterna nyligen om att AP4 rekryterat Hanna Ideström som senior portföljförvaltare inom just alternativa tillgångar. Rollen är nyinrättad.