NYHETSARKIVET
10 mar 2020 13:20
Pensionsmyndigheten: Så kan skatterabatterat privat pensionssparande utformas
Sverige har fått smäll på fingrarna av OECD som anser att vi behöver ha ett privat och skattegynnat pensionssparande, för att kvala in i toppen på listan över de bästa pensionssystemen i världen.

För att undersöka om och hur ett sådant sparande skulle kunna utformas har myndigheten gjort en rapport om förutsättningarna för att pånyttföda någon form av privatsparande, efter det att avdragsrätten för privat pensionssparande för privatpersoner slopades 2016.

- Sparande med avdragsrätt lönar sig främst för de som betalar statlig skatt på sin arbetsinkomst, berättade Pensionsmyndighetens Erik Ferm vid en presentation av rapporten på Pensionsnyheternas och Pensionsmyndighetens gemensamma frukostseminarium i förmiddags.

I rapporten konstaterar man att pensionssparandet faktiskt ökat efter det att avdragsrätten slopades.

Spararna har alltså hittat alternativ till det slopade avdragsgilla sparandet och här har k-försäkringar, ISK och löneväxling tagit över.

Detta är dock på aggregerad nivå. Det betyder att människor med höga inkomster, som till exempel kan dra fördel av löneväxling, kan ha ökat sitt sparande medan människor med löner under taket för allmän pension helt kan ha slutat spara.

I rapporten konstateras att om man skulle vilja ha någon form av skattegynnat sparande, kanske för att blidka "domarna" i OECD, så skulle man kunna använda sig av Investeringssparkontot som utgångspunkt men göra det mer skattegynnat genom att sänka skattesatsen i förhållande till vad som gäller för "vanligt" ISK.

Detta trots att undersökningar som gjorts i Danmark visar att känsligheten för en lägre avkastningsskatt är mycket låg.

- En krona i minskad avkastningsskatt ökar sparandet med omkring ett öre per månad, enligt de danska rönen. Men en lägre skatt påverkar förstås det ackumulerade sparandet, förklarade Erik Ferm.

Myndigheten tar inte ställning till om lagstiftaren ska införa något skattegynnat sparande men anser att om det ska göras så ska skattefavören villkoras genom inlåsning av sparandet.

- För att sparandet ska kategoriseras som ett pensionssparande bör sparandet enligt Pensionsmyndigheten vara låst fram till pensionstillfället, utbetalas månadsvis likt en arbetsinkomst och helst under hela den återstående livslängden, sa Erik Ferm men nämnde även att man kunde tänka sig att göra det möjligt med temporära uttag och att man då stannat för att rekommendera en kortaste utbetalningstid på tio år.

Han menade att krav på livsvariga utbetalningar för att få del av skattefördelen skulle kunna minska attraktiviteten i produkten och att man därför valt att även föreslå möjlighet till temporära uttag, om nu lagstiftaren tycker att det behövs ett skattegynnat privat sparande.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907